Onko buumi ohi? Aikuisten naisten värityskirjahuuma laimeni yllättäen

Värityskirjoja on myyty kuluvan vuoden aikana satojatuhansia kappaleita Suomessa. Ostajina on pääasiassa kirjakauppojen uskollisin asiakaskunta, naiset.

kulttuuri
Aikuisten värityskirja
Antti Laakso / Yle

Aikuisten värityskirjat ovat olleet kuluvan vuoden ilmiö kirjamarkkinoilla. Esimerkiksi viime kesä-heinäkuussa aikuisten värityskirjat pitivät hallussaan myydyimpien tietokirjojen (siirryt toiseen palveluun) ensimmäistä ja toista sijaa. TOP-listan kolmannella sijalla oli puutarhanhoitoa käsittelevä kirja, mutta neljännellä sijalla komeili jälleen värityskirja.

Todellinen buumi alkoi kesällä, mutta marraskuussa myydyimpien tietokirjojen TOP 10 -joukkoon mahtui enää yksi värityskirja.

– Selvästi on näkyvissä hiipumista myynnissä ja palaudutaan isosta huumasta normaalille tasolle. Uusia värityskirjoja tulee koko ajan, mutta niiden kohdalla joudumme tarkasti miettimään, kuinka paljon valikoimaa voidaan enää laajentaa, sanoo kustannusosakeyhtiö Otavan kirja- ja tavaraostoista vastaava ostojohtaja Reetta-Liisa Pikkola.

Hän vastaa muun muassa Suomalaisen Kirjakaupan ja Suuren Suomalaisen Kirjakerhon kirjaostoista. Pikkolan mukaan värityskirjojen myynti on puolittunut marraskuussa kesän suureen menekkiin verrattuna.

"Kyllä siinä ihmisikä menee"

Tämän vuoden ja varsinkin kesän värityskirjojen kova menekki on piristänyt kirjakauppojen myyntiä. Ostojohtaja Reetta-Liisa Pikkolan arvion mukaan Suomessa on myyty tänä vuonna satojatuhansia aikuisten värityskirjoja. Suosituin artikkeli on ollut Väritä itsellesi mielenrauhaa -värityskirja, jota esimerkiksi Suomalainen Kirjakauppa on myynyt 16 000 kappaletta.

– Meillä on myyty viimeisen vuoden aikana sataa eri värityskirjaa ja suurimmat myyntivolyymit keskittyvät 30-40 kirjaan. Koko ajan nousee uusia trendejä, kuten ikoniväritys- ja art deco -värityskirjat. Jos olemassaolevan valikoiman värittää, niin kyllä siinä ihmisikä menee.

Pikkolan mukaan värityskirjojen kova menekki verotti kesällä pokkareiden myyntiä.

– Toisaalta viime vuoden kaunokirjallisuustarjonnasta puuttuivat huippukirjat. Tästä johtuu se, että tänä vuonna samat kirjat eivät myyneet pokkareina isoja määriä, Pikkola arvioi.

Uusi piikki voi piillä joulumyynnissä

Lukevat ja käsillätekevät naiset ovat kirjakauppojen uskollisinta asiakaskuntaa. Tämä pätee myös värityskirjojen osalta.

– Kyllähän miehille löytyy zombie-värityskirja, mutta en sitten tiedä, kuinka paljon miehet rauhoittuvat värittämään. Omasta tuttavapiiristäni ei löydy tällaista miestä, Pikkola kuvailee.

Kun joulu lähestyy, kirjojen menekki kasvaa ja samoin voi käydä aikuisten värityskirjojen kohdalla.

– Värityskirjojen myynnissä voidaan nähdä uusi piikki, Pikkola ennustaa.