Lavatanssijumpassa tangoakin voi tanssia tulisesti ilman paria

Lavis-lavatanssijumpassa yhdistetään tanssilavoilta tuttu musiikki ja askeleet jumppaliikkkeisiin. Liikkua voi sinkkuna, eikä tarvitse kiistellä siitä, kuka vie tai kuka talloo kenenkin varpaita.

ilmiöt
Lavis-ohjaaja Kirsi Uusimäki antaa näytetunnin Yle Hämeen studiossa.
Timo Leponiemi / Yle

Lavatanssiohjaaja Kirsi Uusimäki laittaa Yölintu-yhtyettä soimaan ja aloittaa foxin askelluksen.

– Eteen, eteen. Nop, nop taakse. Eteen, eteen. Nop, nop, taakse, laskee Kirsi ja tanssii reippaaseen tahtiin edes takaisin.

Jumppamuodit muuttuvat nykyään muutaman vuoden välein. Nelisen vuotta sitten Kouvolasta alkunsa saanut Lavis-lavatanssijumppa (siirryt toiseen palveluun) houkuttelee nyt aerobisesta liikunnasta kiinnostunutta väkeä. Lajilla on Laviksen Facebook-sivujen mukaan tuhansia harrastajia ja uusia ohjaajia koulutetaan jatkuvasti.

Lavatanssikulttuuri kohtaa jumpan

Kirsi Uusimäki vetää Hämeenlinnan seudulla useita erilaisia ryhmiä. Hän uskoo jumppaajien kiinnostuvan lajista nimenomaan musiikkityylilajin takia. Uusimäki tietää, että nykyään varsinaisilla tanssilavoillakin käy paljon nuorta väkeä, joista osa innostuu myös lavatanssijumpasta.

– Sellainen ihana lavatanssikulttuuri, jonka uskon viehättävän. Tämä on toisaalta niin tuttua, mutta toisaalta täysin erilaista. Semmoinen uutuusjuttu, miettii Uusimäki.

Lavatanssijumpassa tanssija voi nauttia tangosta tai foxista ilman paria. Kukaan ei liioin tallo varpaille tai vie liian voimakkaasti omaan tyyliin.

Hiki nousee pintaan

Uusi kappale alkaa ja Uusimäki ryhtyy vetämään fuskua.

– Nop nop sivulle. Nop nop sivulle, keinuu ohjaaja.

Lämpö nousee pikkuhiljaa kappaleen edetessä. Lavatanssijumpassa kehitetään jalkoja ja hengästytään. Entä sitten kädet?

– Kädet ovat kyllä mukana. Esimerkiksi humpassa tehdään uintiliikettä, isoja kaaria ja tangossa tehdään tietysti tulisia liikkeitä. Aina musiikkia elävästi kuvaten, kertoo Kirsi ja kieputtaa käsiään.

Miehiä kaivataan

Kirsi Uusimäen vetämillä Lavis-tunneilla käy varsin monenikäistä porukkaa, parikymppisistä kahdeksankymmentävuotiaaseen jumppaajaan. Kuten useimmiten ryhmäliikuntatunneilla, myös Laviksessa käy eniten naisia.

– Valitettavasti tunneilla on käynyt pääasiassa tyttöjä, kerran oli mies mukana, nauraa Kirsi.

– Että miehet ja pojat tervetuloa mun tunneille!

Fusku on ohjaajan mieleen

Jos lavatanssiohjaaja saisi valita tahtilajin, hän itse tietäisi tarkalleen, minkä tahdissa liikkuisi mieluiten.

– Fuskun. Se on semmoista nopeaa ja rentoa. Siihen saa tehtyä tosi mukavia, meneviä askeleita, kehuu Kirsi Uusimäki omaa lempitanssilajiaan.

Illalla Kirsi Uusimäki asettuu taas ryhmän eteen valmiina tanssiin.

– Tänään on luvassa valssia, humppaa, polkkaa ja sitten on rokkia. Yhdeksäntoista kappaletta yhteensä tanssitaan, kuvailee lavatanssijumppaohjaaja Kirsi Uusimäki tulevaa Lavis-tuntia.