1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

KRP epäilee kahta irakilaista 11 terroristisesta murhasta – kaksosveljekset ovat turvapaikanhakijoita

Ylen tietojen mukaan pidätetyt irakilaisveljekset ovat turvapaikanhakijoita ja poliisi otti heidät kiinni Forssan hätämajoitusyksikössä.

Infotilaisuus
Murhista epäiltyjen veljesten epäillään toimineen Isis-järjestön jäseninä, kertoo rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista.

Keskusrikospoliisi vahvistaa, että se on pidättänyt tiistaina 8.12.2015 kaksi irakilaista miestä Forssassa. Heitä epäillään yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta, jotka kaikki ovat tapahtuneet samassa tilanteessa Irakissa.

Ylen tietojen mukaan pidätetyt irakilaiset veljekset ovat turvapaikanhakijoita ja poliisi otti heidät kiinni Forssan hätämajoitusyksikössä. Poliisi ei vahvista ovatko he turvapaikanhakijoita vai ei. Miehiä esitetään vangittavaksi Pirkanmaan käräjäoikeudelle Tampereella huomenna perjantaina.

Epäillyt miehet ovat 23-vuotiaita ja poliisin mukaan kaksosveljeksiä. Heidän epäillään toimineen Isis-järjestön jäseninä. Miehet ovat tulleet Suomeen tämän vuoden syyskuussa, mutta poliisi ei tiedä mitä reittiä. Poliisilla on kuitenkin kohtuu tarkka tieto heidän tekemisistään viime viikkojen ajalta. Poliisi pääsi miesten jäljille oman tiedonhankinnan kautta yhteistyössä suojelupoliisin kanssa muutamia viikkoja sitten.

– Suojelupoliisin roolina on tietysti tiedustella uhkakuvia, jotka liittyvät mahdollisiin sotarikoksiin ja terroriin ennen kaikkea. Sieltä kautta, tämän oman tiedonhankinnan kautta saatiin tietoa siitä, että nyt voidaan epäillä näitä henkilöitä, kertoo rikoskomisario Jari Räty keskusrikospoliisista.

Poliisi on kuullut miehiä tänään ensimmäistä kertaa. Veljesten pidätys sujui Rätyn mukaan rauhallisesti.

Yhteensä 1 700 lomalle matkaajaa tapettiin

Epäillyt teot on tehty Irakissa kesäkuussa 2014 Irakin armeijan ja Isis-järjestön välisten taistelujen yhteydessä Tikritin lähellä.

– Taistelu tunnetaan Camp Speicherin nimellä. Siellä Isis-joukot surmasivat noin 1700 Irakin armeijan koulutuksessa olevaa kadettia, jotka olivat ilmeisesti matkalla lomalle ja olivat aseettomia. Niistä joukkosurmista on nyt tässäkin tilanteessa kysymys, Räty tähdentää.

– Epäillään, että nämä meidän kaksi kiinni ottamaa miestä ovat surmanneet ampumalla  11 Isis-järjestön vangiksi jäämää, aseetonta nuorta miestä, Räty sanoo.

Surmatut olivat Rätyn mukaan Irakin armeijan koulutuksessa olevia kadetteja. Isis on  tehnyt tappotilanteesta propagandavideon, joka on ollut esillä internetissä. Video on poliisilla tutkinnan pohjana.

– Uhrit on laitettu maahan makaamaan ja siinä heidät yksitellen ammutaan. Videolta näyttäisi, että ketään ei jäänyt henkiin.  Tässä tilanteessa (ampujilla) ei ole ollut naamioita, Räty  kertoo videolla nähdystä tilanteesta.

– Tunnistamiset ovat hyvin haasteellisia, ja siihen me pyrimme tutkinnassa panostamaan. Internetissä on paljon tämän samantyyppistä, hyvinkin raakaa materiaalia viime vuosien ajoilta.

Rätyn mukaan tutkinnassa on todisteena myös henkilökertomuksia, mutta sen tarkemmin hän ei niistä voi kertoa.

Suojelupoliisi mukana tutkinnassa

KRP tekee jutussa tiivistä yhteistyötä suojelupoliisin kanssa. Suojelupoliisi ei kommentoi tapausta mitenkään.

– Tutkinta on luonnollisesti aivan alkuvaiheessaan, Räty kertoo.

Rätyn mukaan suojelupoliisi on  ottanut huomioon omissa uhka-arvioissaan sen, että mahdollisia Isis-taistelijoita tai Isis-järjestöön kuuluvia henkilöitä on Suomessa.

Rätyn mukaan poliisi puuttuu hyvinkin herkästi terrorismiepäilyihin. Tapahtunut pidätys osoittaa Rätyn mielestä, että viranomaiset ovat valveilla.

MTV Uutiset kertoi pidätyksestä ensimmäisenä.