1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Taskussa startti tulevaisuudelle – paikallisesta mobiilipalvelusta apu maahanmuuttajien kotoutumiseen

Paikallisesta mobiilipalvelusta maahanmuuttaja tai turvapaikanhakija saa tietoa Suomesta ja asuinkaupungistaan. Tieto on tarkoitus tarjota käyttäjälle hänen omalla äidinkielellään. Ensimmäinen mobiilipalvelun kaupungeista on Turku.

Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Ensimmäistä paikallista mobiilipalvelua maahanmuuttajien kotouttamiseksi pilotoidaan Turussa.

Suomalaisyritys Funzin kehittämä palvelu tarjoaa maahanmuuttajille tietoa Suomesta, suomalaisista tavoista ja muun muassa työnhausta. Tavoitteena on tehdä palvelusta oma versionsa suurimpiin kaupunkeihin. Turku on kaupungeista ensimmäinen.

About Turku -mobiilipalvelun sisältöä ovat tuottaneet Turun kauppakorkeakoulun opiskelijat Choose Your Future -hankkeensa tiimoilta.

Perustietojen lisäksi About Turku -palvelusta löytyy tietoa Turussa elämisestä.

– Kun turvapaikanhakija tulee Suomeen, ei hänellä ole mukanaan muuta kuin vaatteet ja mobiili. Netissä on todella paljon informaatiota, mutta se on liian pitkästi. Kaikki pitää tuoda visuaalisesti, lyhyesti ja ytimekkäästi yhteen paikkaan, josta muodostaa startin elämälle ja pääsee rakentamaan tulevaisuutta, kertoo Choose Your Future -hankkeen vetäjä Tommi Pirilä Turun kauppakorkeakoulusta.

Matkalla Brysseliin ja Yhdysvaltoihin

Sovellus on käännetty arabiaksi ja englanniksi. Uusia kieliä voidaan lisätä tarpeen mukaan. Uusille tulijoille palvelu esitellään SPR:n vapaaehtoisten ja netin kautta.

– Palvelut pitää pystyä tarjoamaan omalla äidinkielellä. Arabiaa ymmärtää noin 1,3 miljardia ihmistä, mutta tärkeitä ovat myös muun muassa kurdi ja somalin kieli, Pirilä listaa.

Turkulaisten Choose Your Future -hanketta on esitelty torstaina Brysselissä sikäläisille turvallisuussektorin viranomaisille. Vieläkin suurempaa voisi olla luvassa. Palvelu osallistuu Yhdysvalloissa Valkoisen Talon järjestämään kilpailuun, jossa etsitään uusia keinoja radikalisoitumista vastaan.

– Halusimme löytää kestäviä ratkaisuja ajankohtaiseen asiaan.