Näkökulma: Moskovaa voi fanittaa vaikkei Putinista pitäisikään

Venäjän ja myös sen pääkaupungin Moskovan kansainvälinen maine on varsin huono. Mutta moskovalaisten itsensä mielestä kaupunki on viime vuosina muuttunut paljon aiempaa viihtyisämmäksi, kirjoittaa Moskovasta Erkka Mikkonen.

Ulkomaat
Erkka Mikkonen
Erkka MikkonenYle

Jäänpintaa altapäin valaisevat värivalot luovat taianomaista tunnelmaa. Paha maailma tuntuu kaukaiselta, kun luistinparit liukuvat pitkin Moskovan Gorkin puistossa levittäytyvää valtavaa luistinrataa.

Uudistetusta Gorkin puistosta on tullut nykyaikaisen, asukkaittensa viihtyvyydestä huolehtivan Moskovan tunnusmerkki. Samalla moskovalaiset ovat alkaneet fanittaa kaupunkiaan – oli kyse sitten Putinia vastustavasta hipsteristä tai valtiovallan nimeen vannovasta eläkeläisestä.

Uusi lempi Moskovaa kohtaan huokuu ihmisistä, joita olen pysäytellyt kadulla ja haastatellut kaupungista kertovaa blogiani (siirryt toiseen palveluun)varten. Viesti on lähes poikkeuksetta sama: Moskova on muuttunut kauniiksi ja siitä on syytä olla ylpeä.

Muutos on tosiaan ollut valtavaMoskovassa asumani kolmen vuoden aikana. Kävelykatuja avataan, jalkakäytäviä levennetään ja alikulkutunneleita siistitään. Maailmanluokan arkkitehtitoimistojen suunnittelemat puistot ja muut julkiset tilat saavat Moskovan muistuttamaan viihtyisyydessään mitä tahansa länsimaista suurkaupunkia.

Ikävät uutiset saavat suomalaisetkin karttamaan Venäjää ja sen pääkaupunkia. Se on sääli.

Kun viisi vuotta sitten korruptioskandaalin seurauksena Moskovan pormestariksi valittiin Putinin liittolaisiin kuuluva harmaa virkamies, eivät odotukset olleet korkealla. Sergei Sobjaninin pormestarikaudella Moskova on kuitenkin alkanut kukoistaa, vaikka paljon on vielä parannettavaakin. Suurimpana ongelmana pidetään painajaismaisia ruuhkia.

Nyt kun maailmanpolitiikan myllerrykset, ruplan kurssiheilahdukset ja ylipäätänsä maan talouden surkea tila pakottavat venäläisiä tinkimään niin ruokaostoksista kuin lomamatkoistakin, on moskovalaisten lohtuna kasvojaan kohottava kotikaupunki.

Samalla Moskovan kansainvälinen maine on huonompi kuin koskaan aiemmin. Tänä vuonna Moskova valittiin yhdysvaltalaisen matkailulehden yleisöäänestyksessä maailman epäystävällisimmäksi kaupungiksi.

Maineeseen vaikuttavat sekä venäläisten välttävä englannintaito että kylmäksi koettu palvelukulttuuri, mutta vahvempaa vastenmielisyyttä saavat aikaan ihmisoikeusrikkomukset, valtion harjoittama systemaattinen propaganda ja Kremlin uhoava ulkopolitiikka.

Ikävät uutiset saavat suomalaisetkin karttamaan Venäjää ja sen pääkaupunkia. Se on sääli, sillä vanhat mielikuvat Moskovasta kaipaisivat pikaista päivitystä.