Halla-aho kaupunginvaltuuston ylivoimainen poissaolokuningas – ei vaivautunut yhteenkään kokoukseen

Helsingin kaupunginvaltuutetut osallistuivat valtuuston kokouksiin tänä vuonna varsin tunnollisesti. Valtaosalla valtuutetuista oli vuoden aikana vain muutamia kokonaisia poissaoloja. Kymmenen valtuutettua osallistui jopa kaikkiin kokouksiin.

Jussi Halla-aho puhumassa perussuomalaisten puoluekokouksessa Turun Logomossa lauantaina 8. elokuuta. Kuva: Yle
Kuva: Yle uutisgrafiikka
Kuva: Yle uutisgrafiikka

Helsingin kaupunginkanslian Ylelle toimittamasta poissaolotilastosta paljastuu, miten ahkerasti valtuutetut kuluttivat tänä vuonna kaupunginvaltuuston penkkejä.

Poissaololistan ykköspaikkaa hallitsee perussuomalaisten Jussi Halla-aho, joka ei vaivautunut yhteenkään vuoden aikana pidettyyn valtuuston kokoukseen. Europarlamentaarikko oli siis poissa kaikkiaan 21 kokouksesta.

Halla-aho selitti poissaolojaan Ylelle jo syyskuussa. Hän kertoi käyneensä keskusteluja valtuustojäsenyydestään valtuustoryhmän kanssa, kun tuli valituksi europarlamenttiin keväällä 2014. Halla-ahon mukaan valtuustoryhmästä esitettiin toive, että hän jatkaisi ryhmän jäsenenä.

Käytännössä Halla-ahon valtuustopenkkiä ovat kuluttaneet siitä lähtien perussuomalaisten varavaltuutetut, etupäässä 1. varavaltuutettu Nuutti Hyttinen.

Työ päihitti politiikan

Toiselle sijalle, mutta kauas Halla-ahosta, jäi vihreiden Jussi Chydenius. Mies oli poissa 12 kokouksesta. Yle ei tavoittanut Chydeniusta kommenttia varten.

Kolmannelle sijalle ylsi kokoomuksen Jarmo Nieminen, jolla poissaoloja oli 10.

– Minulla on ollut kaksi sairausjaksoa. Lisäksi olen yksityisyrittäjä ja teen erittäin paljon iltaisin töitä saaristossa kevällä ja kesällä. Se on tietyllä tavalla haaste, Nieminen selittää.

Jaetulle neljännelle sijalle pääsivät vasemmistoliiton Pekka Saarnio ja vihreiden Osmo Soininvaara. Molemmat jättivät väliin 8,5 kokousta. Kokouksia merkitään myös puolikkaana, jos valtuutettu osallistuu siihen vain osittain.

Kymmenen istui kaikki kokoukset

Pahimmista lintsareista huolimatta useat valtuutetut osallistuivat kokouksiin tilaston mukaan varsin tunnollisesti. Valtaosalla valtuutetuista oli vuoden aikana vain muutamia kokonaisia poissaoloja.

Kymmenen valtuutettua osallistui jopa kaikkiin kokouksiin. Yhtäkään kokousta ei jättänyt väliin Matti Enroth (kok), René Hursti (sit), Nina Huru (ps), Sirkku Ingervo (vas), Helena Kantola (ps), Otso Kivekäs (vihr), Harri Lindell (ps), Jape Lovén (sd), Matti Niiranen (kok) ja Terhi Peltokorpi (kesk).

Kaupunginkanslian viestintäpäällikkö Tapio Kari haluaa muistuttaa, että valtuutettujen poissaoloilla on vain vähän vaikutusta valtuuston varsinaiseen työskentelyyn.

– Valtuustoissa on hyvin toimiva varahenkilösysteemi eli poissaolevan varsinaisen jäsenen paikalle voi tulla varahenkilö, ja vaihdos saattaa tapahtua myös kokouksen kuluessa. Niinpä äänestyksissä poissaoloja on yleensä varsin vähän, Tapio toteaa Ylelle lähettämässään sähköpostiviestissä.