Ruotsi kriminalisoi terrorimatkat

Ruotsissa kuusi eduskuntapuoluetta ovat sopineet terrorismin vastaisista toimista.

Yle maailmalla: Tukholma
Mustiin pukeutunut aseistaunut henkilö pitelee ISIS-lippua ilmassa.
AOP

Niin sanotuista terrorismimatkoista eli matkoista taistelemaan esimerkiksi Syyriaan tulee Ruotsissa laittomia. Matkan suunnittelu olisi laitonta. Taisteluista palaaviin voidaan tällä hetkellä soveltaa muuta lainsäädäntöä.

Tietojen jakamista sähköisesti turvallisuuspoliisin ja muiden kansallisten turvallisuusviranomaisten kesken halutaan tehostaa. Myös terroristien rahoitusta on tarkoitus estää viranomaisten paremmalla yhteistyöllä.

Ruotsin passin väärinkäyttöä halutaan estää. Jatkossa henkilö voi hankkia korkeintaan kolme passia viiden vuoden aikana. Lasten passien voimassaoloaika lyhenee.

Laittomiin aseisiin sekä käsikranaattien ja räjähteiden hallussapitoon on tarkoitus puuttua tehokkaammin.

Päätöksen mukaan yhteistyöstä terroristiryhmien kanssa voidaan harkita rangaistuksia.

Puolueet painottivat ennaltaehkäisevää työtä. Kuntien on tarkoitus ottaa lisää vastuusta radikalisoitumisen ehkäisemisessä. Hyviksi koettuja ennaltaehkäisyn toimia aiotaan kirjata ylös.

Tiedotustilaisuudessa todettiin, että terrorijärjestöihin rekrytointi tapahtuu paljolti netissä, joten poliisin valmiuksia netin seuraamiseen halutaan parantaa.

Terrorismin vastaisten toimien taustalla on Pariisin terrori-iskut ja kohonnut terroriuhkataso Ruotsissa. Sopimuksessa ovat mukana sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue sekä oppositiosta maltillinen kokoomus, kristiliset, keskusta ja liberaalit. Vasemmistoliitto osallistui keskusteluihin mutta jättäytyi sopimuksen ulkopuolelle. Ruotsidemokraatit eivät olleet tekemässä sopimusta.