Naiset täyttävät itsepuolustuskurssit – "Päätökset tehdään tunteella"

Naisille suunnatut itsepuolustuskurssit ovat täynnä varsinkin suuremmissa kaupungeissa, ja kysyntä on lisääntynyt viime viikkoina. Poliisin mukaan osittain turvattomuuden tunteeseen on syytäkin, mutta myös julkinen keskustelu ja uutisointi ruokkivat pelkoja.

Kotimaa
Erik Högland ja Ida Vainio esittelevät itsepuolustusliikkeitä.
Kouluttaja Erik Högland ja Ida Vainio esittelevät itsepuolustusliikkeitä.Kalle Niskala / Yle

Helsinkiläinen turvavalmentaja Mikko Jantunen sanoo, että itsepuolustuskurssien kysyntä on viime viikkoina lähes tuplaantunut, ja esimerkiksi joulu- ja tammikuun kurssit ovat jo täynnä.

– Pelot vaikuttavat heti naisten itsepuolustuskurssien kysyntään. Päätökset tehdään tunteella, ja moni on saattanut jo pitkään hautoa osallistumista, mutta viimeaikainen uutisointi on saanut tarttumaan toimeen, kertoo Jantunen.

Naisten itsepuolustuskursseja 1990-luvun lopulta asti pitänyt oululainen voimakäytönkouluttaja Janne Ahonen sanoo, että viimeaikaisissa keskusteluissa on noussut esiin usein turvattomuuden tunne.

– Tosin kautta aikojen naiset ovat kokeneet väkivaltaa, Ahonen huomauttaa.

Kokkolassa naisten itsepuolustuskoulutukseen on tammikuussa ilmoittautunut jo yli sata naista.

Onko turvattomuuteen syytä?

Myös poliisi myöntää, että huoli turvallisuudesta on ollut viime aikoina vahvasti pinnassa – sitä tosin ruokkii myös media.

– Yleinen huoli turvallisuudesta ja turvallisuusasiat ylipäätään ovat minun mielestäni olleet esillä huomattavasti enemmän nyt viime aikoina, mutta varmasti sen tunteen tekee sekin, että ei ole sellaista päivää, etteikö mediassa tuotaisi turvallisuushuolta esille. Ehkä se tarttuu sitten vähän muihinkin asioihin, arvioi ylikomisario Erkki Kerola Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Mutta onko huoleen todellisia perusteita?

– Ehkä tietyllä tavalla, jos ajatellaan sitä, että Suomessakin on uhkatasoa lievästi kohotettu esimerkiksi suojelupoliisin toimesta. Onhan ne joitain merkkejä siitä, että yhteiskunnassa on jonkinlaisia uhkia tullut lisää, Kerola vastaa.

Tilastollisesti uhkaa on, ainakin vielä, vaikea vahvistaa. Helsingissä poliisi tiedotti jokin aika sitten, että tuntemattomien tekemien nk. puskaraiskausten määrä on lisääntynyt.

Pohjalaismaakunnissa samaa ilmiötä ei ole, mutta syksyn aikana on tullut ilmi lievempiä tapauksia.

– Merkkejä on siitä, että jopa seksuaalista ahdistelua tai käyttäytymistä, joka ei ole Suomen valtaväestölle normaalia, on ilmennyt tämän syksyn aikana, ylikomisario Erkki Kerola vahvistaa.