1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Paljon liikkuvat ryyppäävät enemmän kuin sohvaperunat

Kova juoksulenkki tai tiukka sählymatsi takana, oluttuoppi tai viinilasi nenän edessä? Ei harvinainen yhdistelmä, todetaan amerikkalaisessa tutkimuksessa.

Kotimaan uutiset
Oluttölkki repussa urheiluvälineiden seassa.
Ilkka Kemppinen / Yle

Pennsylvanian yliopistossa tehdyssätutkimuksessa (siirryt toiseen palveluun)havaittiin, että säännöllisesti urheilevilla on myös taipumus juoda alkoholia säännöllisesti. Lisäksi huomattiin, että mitä kovempi treeni tutkittavilla oli takana, sitä enemmän he samana päivänä joivat.

Nyt kun olen rehkinyt ja tehnyt terveysteon, voin palkita itseni oluella tai viinillä.

Satu Kaski, urheilupsykologi

Kokenut urheilupsykologi Satu Kaski suhtautuu amerikkalaiseen tutkimukseen varauksellisesti. Hänen mukaansa tutkimusta ei pidä tulkita siten, että liikunta sinänsä lisäisi alkoholin käyttöä.

Kaski hakee tutkimustuloksille selitystä psykologiasta.

– Tuloksia voi katsoa ilmiönä. Ajattelemme helposti, että nyt kun olen rehkinyt ja tehnyt terveysteon, niin voin palkita itseni oluella tai viinillä. Oluttahan voidaan pitää jopa janojuomana.

Alkoholi ei kuitenkaan edistä palautumista liikuntasuorituksesta. Kaski muistuttaa, että nesteytyksen sijaan alkoholi toimii diureteettina, eli poistaa kehosta nestettä.

Joukkuelajit houkuttelevat kosteisiin jälkipeleihin

Selitys paljon liikkuvien runsaalle alkoholinkäytölle voi piillä myös liikunta- ja alkoholikulttuurissa:

– Sen sijaan, että fysiologisesti kehoni huutaa alkoholia, kyseessä on sosiaalinen tapa toimia. Tyylin: "Matsin jälkeen lähetääs ottaa oluet."

Mieluummin addiktoituu urheiluun kuin alkoholiin.

Satu Kaski, urheilupsykologi

Ryhmäpaine voi lisätä juomista. On vaikeaa kieltäytyä drinkistä, kun koko muu joukkue marssii pelin jälkeen baariin.

– Kulttuuriimme kuuluu ajatus, että ne on nipottajia, jotka sanoo ettei täällä sais ottaa, pohtii urheilupsykologi Satu Kaski.

Selvitä oman juomisesi syyt

Amerikkalaistutkimuksen mukaan yksi mahdollinen selitys tutkimustuloksille voi olla persoonallisuus. Paljon liikkuvat saattavat olla luonteeltaan usein ulospäinsuuntautuneita. He nauttivat myös sosiaalisesta kanssakäymisestä, johon usein liittyy alkoholi.

Kaski pitää hyvänä, että alkoholista ja liikunnasta puhutaan. Liikuntaa harrastavien kannattaa miettiä omia tottumuksiaan.

Sen sijaan, että fysiologisesti kehoni huutaa alkoholia, kyseessä on sosiaalinen tapa toimia.

Satu Kaski, urheilupsykologi

– Jos lenkillä käytyäni ajattelen, että "Yes! Nyt mä voin ottaa olutta", niin onhan se ihan hyvä pysähtyä miettimään, mikä näiden yhteys omalla kohdallani on.

Vaikka pelin jälkeinen olut kerran viikossa ei ketään tuhoa, on jokaisen hyvä tiedostaa esimerkiksi joukkueen aiheuttamat juomispaineet.

– Voinko olla ottamatta? Voiko tähän ryhmään kuulua, jos ottaa vettä tai Pommacia kun muut ottavat skumppaa tai olutta?

– Jos on addiktiotaipumus, niin mieluummin addiktoituu urheiluun kuin alkoholiin, Satu Kaski naurahtaa.

Lue seuraavaksi