Suomen Isis-pidätykset liittyvät kylmäveriseen joukkomurhaan – Camp Speicherissä surmattiin vähintään satoja

12. kesäkuuta 2014 äärijärjestö Isis tappoi mahdollisesti jopa 1 700 shiialaista sotilasta Tikritin kaupungissa Irakissa.

Ulkomaat
Joukko sotilaita seisoo ruohikkoisessa maastossa haudan edessä päät painuksissa, monet pitävät toista kättään rinnallaan kunnioituksen osoituksena. Osalla miehistä on maastopuvut, osalla siviilivaatteet, osalla mustat puvut. Haudalla on ilmeisesti Irakin lippu.
Irakin armeijan sotilaat ja shiiataistelijat surevat paikalla, jossa äärijärjestö Isisin taistelijat murhasivat Camp Speicherin sotilaita. Irakin hallituksen joukot ottivat Tikritin kaupungin takaisin hallintaansa huhtikuussa.Baraa Kanaan / EPA

Camp Speicherin joukkomurha kesäkuussa 2014 on yksi raaimmista yksittäisistä verilöylyistä Irakissa meneillään olevassa verisessä sodassa.

Ääri-islamilaisen Isis-järjestön taistelijat teloittivat satoja pääosin shiialaisia sotilaita, jotka olivat poistuneet Irakin armeijan lentotukikohdasta Tikritin kaupungin ulkopuolella.

Isis itse ilmoitti tappaneensa 1 700 sotilasta. Pelkoa herättääkseen äärijärjestö myös levitti kuvamateriaalia joukkomurhasta internetissä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvioi (siirryt toiseen palveluun) syyskuussa 2014, että uhreja oli ainakin 560–770.

Sittemmin Tikritin takaisin vallanneet Irakin joukot ovat löytäneet joukkohaudoista satoja ruumiita.

Joukkomurhasta selviytyneet ja uhrien omaiset ovat syyttäneet tapahtumista myös Irakin hallitusta ja alueen heimojen edustajia, sillä heidän mukaansa sotilaille oli luvattu turvallinen kulku pois tukikohdasta.

Irakin armeija sekasorrossa

Camp Speicherin joukkomurha kuvasti sekä Isisin otteiden raakuutta että Irakin armeijan heikkoutta.

Joukkomurha tapahtui pian sen jälkeen, kun Isis oli 10. kesäkuuta 2014 ottanut haltuunsa Irakin toiseksi suurimman kaupungin Mosulin. Irakin armeijan joukot perääntyivät Mosulista sekasortoisesti ja jättivät Isisin käsiin suuria määriä Yhdysvalloilta saatua aseistusta ja kalustoa.

Pian Mosulin valtauksen jälkeen Isisin taistelijat etenivät nopeasti etelään kohti Salah ad-Dinin maakunnan pääkaupunkia Tikritiä, edesmenneen diktaattorin Saddam Husseinin kotikaupunkia. Isis otti kaupungin haltuunsa lähes taisteluitta.

Upseerit pakenivat

Tikritin kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa al-Sahran eli Camp Speicherin lentotukikohdassa oli tuhansia vastavärvättyjä Irakin armeijan sotilaita.

Tukikohta sai nimen Camp Speicher Persianlahden sodassa 1991 kuolleen yhdysvaltalaisen lentäjän Scott Speicherin kunniaksi, kun Yhdysvaltain joukot käyttivät sitä tukikohtanaan ennen vetäytymistä 2011.

Mosulin valtaus sai tukikohdan sekasorron valtaan. Tapahtumista selvinneet ovat kertoneet, että upseerit pakenivat tukikohdasta eikä sotilailla ollut edes aseita.

Selviytyjät: sotilaille oli luvattu turvattu kulku

Monet syyttävät sotilasjohdon pettäneen heidät.

– Johtajamme vahvistivat meille, että tie on turvallinen, heimojen turvaama, kunhan emme pidä sotilasvaatteita. He myivät meidät Islamilaiselle valtiolle [Isisin itsestään käyttämä nimitys], sotilas Hassan Khalil Shalal kertoi uutistoimisto Reutersille (siirryt toiseen palveluun).

Hän itse selvisi esittämällä kuollutta ruumiiden joukossa.

Toinen selviytyjä Mohammed Majul Hamoud syytti tapahtumista sekä Salah ad-Dinin maakunnan heimoja että sotilasjohtajia.

– Jos meillä olisi ollut aseet, kukaan ei olisi voinut ottaa Speicheriä, Tikritiä tai muita paikkoja sen lähellä. Meitä oli 4000 eikä mikään voima olisi voinut voittaa meitä. Mutta meidät myytiin ja petettiin, Mohammed Majul Hamoud sanoi Reutersille.

Sotilaille kerrottiin, että näille on luvattu suojattu poistuminen. Heidän piti vain lähteä tukikohdasta ja hankkia kyyti etelään Samarran kaupunkiin.

Mustaan huiviin pukeutunut nainen pitää kädessään kuvaa nuoresta miehestä.
Camp Speicherin joukkomurhan uhrien omaiset osoittivat mieltään verilöylyn vuosipäivänä. Irakilainen nainen pitelee käsissään Isisin taistelijoiden teloittaman sukulaisensa kuvaa. Mielenosoittajat vaativat hallitusta selvittämään omaistensa kohtalon.Ali Abbas / EPA

Uutistoimisto Reutersille puhunut sotilas kertoi, että aamulla 12. kesäkuuta paikallisten heimojen edustajat tulivat tukikohtaan saattaakseen sotilaat ulos.

Shiiat erotettiin sunneista

Sotilaat marssivat jonossa valtatietä kohti Tikritiä. Kaupungin yliopiston kohdalla heidät määrättiin makuulle tielle ja heidän kätensä sidottiin. Sotilaat annettiin Isisin taistelijoiden käsiin.

Isis kuljetti vangitut sotilaat Saddamin vanhan palatsin alueelle, jossa sunnit ja shiiat eroteltiin. Sunneille annettiin mahdollisuus katua toimintaansa Irakin armeijassa, kun taas shiiat teloitettiin ryhmissä palatsin lähialueilla.

Ruumiit heitettiin joko joukkohautoihin tai Tigrisjokeen. Varmaa tietoa uhrien määrästä ei välttämättä saada koskaan.

Isisin joukot eivät ilmeisesti missään vaiheessa saaneet itse Camp Speicherin tukikohtaa vallattua. Tiedot Tikritin alueen taisteluista ovat tosin hyvin ristiriitaisia.

Pikaoikeus jakoi kuolemantuomioita

Irakin armeija ja shiiojen puolisotilaalliset joukot valtasivat Tikritin takaisin tämän huhtikuussa. Kaupungin alueelta löytyi valtauksen jälkeen joukkohautoja.

Heinäkuussa bagdadilainen tuomioistuin langetti 24 henkilölle kuolemantuomion Camp Speicherin joukkomurhasta. Tuolloin Irakin viranomaiset sanoivat, että joukkomurhasta etsitään edelleen 604 epäiltyä.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) on arvostellut oikeudenkäyntiä pikaiseksi ja pintapuoliseksi. Lisäksi tunnustuksia epäillään hankitun kiduttamalla.

Oikeudenkäyntiä seurannut asianajaja kertoi järjestölle, että oikeus käsitteli kunkin syytetyn tapausta korkeintaan viisi minuuttia ja antoi tuomionsa vain kahden minuutin harkinnan jälkeen.