THL kiinnostui Kainuun influenssasta – H1N1 tunnettiin sikainfluenssana

Kainuussa on liikkeellä H1N1-influenssaa, johon on varmistetusti sairastunut parisenkymmentä ihmistä. Sairastuneet eivät ole saaneet influenssarokotetta tänä syksynä.

terveys
Elohopeakuumemittari näyttää 40 astetta.
Sami Pöntinen / Yle

H1N1-influenssaa havaittiin Kainuussa ensimmäisen kerran marraskuun lopulla Otanmäen vastaanottokeskuksessa. H1N1-influenssa on tunnettu myös niin sanottuna sikainfluenssana (siirryt toiseen palveluun), mutta siitä on tullut tavallinen kausi-influenssa.

– Emme tiedä, onko influenssa muuntunut. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kiinnostui asiasta, joten lähetimme sinne muutaman näytteen. Käsitys on kuitenkin se, ettei yksikään nyt sairastuneista ole ollut rokotesuojattu tänä syksynä. Joten ei ole syytä olettaa, että tauti olisi muuntunut niin, että se tulisi rokotteen lävitse, kertoo Kainuun soten infektiolääkäri Olli-Pekka Koukkari.

Kainuussa varmistettuja influenssatapauksia on parisenkymmentä, mutta Koukkarin mukaan heidän lisäkseen on liuta potilaita, joilla on influenssaan viittaavia oireita. Tauti vaikuttaa leviävän melko hyvin.

– Oletan, että influenssa on lähtenyt yhdestä pisteestä. Jos ajatellaan, että indeksipotilas sairastui kaksi ja puoli viikkoa sitten, jonka jälkeen on varmistettu parisenkymmentä tapausta ja lisäksi on vielä useita varmistamattomia potilaita, niin tauti vaikuttaa tarttumiskykyiseltä.

Otanmäen vastaanottokeskuksen kaikki asukkaat rokotettiin influenssaa vastaan. Koukkari toteaa suosituksen olevan, että kaikki turvapaikanhakijat rokotettaisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kiinnostui asiasta, joten lähetimme sinne muutaman näytteen.

Olli-Pekka Koukkari

– Mutta missä määrin tämä on toteutunut, siihen en pysty vastaamaan, koska turvapaikanhakijoiden terveydenhuolto kuuluu Terveystalolle. Muista keskuksista ei kuitenkaan ole oltu meihin yhteydessä, vain Otanmäestä.

Aiempien vuosien influenssa- ja pandemiarokotukset eivät suojaa tältä tartunnalta. Koukkarin mukaan tauti jyllää tällä hetkellä vain Kainuussa, valtakunnallisesti ei ole merkkejä sen rantautumisesta.

Tavalliseen kausi-influenssaan liittyy lisääntynyt riski joutua sairaalahoitoon ja saada bakteeri-infektioita komplikaatioina. Kuolleisuus on kuitenkin hyvin pieni.

Influenssapotilaan hoito on oireenmukaista ja potilaiden kannattaa hoitaa itseään pääsääntöisesti kotona. Vain poikkeavan voimakkaiden oireiden vuoksi tulisi hakeutua hoidon tarpeen arvioon. Tartuntariskin minimoimiseksi potilaat ottavat yhteyttä ensisijaisesti ympärivuorokautiseen puhelinpäivystykseen numeroon 08 6156 6000.