1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kevyen yrittäjyyden katoaminen vaikeuttaa itsensä työllistämistä – myös maahanmuuttajien kohdalla

Maahanmuuttajat työllistyvät usein ensin osuuskuntien kautta kevytyrittäjinä. Harva on valmis palkkaamaan maahanmuuttajaa ennen kuin tämä on osoittanut hallitsevansa työn niksit. Valmisteilla olevan lakiuudistuksen pelätään hankaloittavan tätä kautta työllistymistä entisestään.

Kotimaan uutiset
Kiinasta Suomeen muuttanut Shu-Ling Wang siivoaa koulun pulpettia.
Maahanmuuttaja työllistyy yleisimmin siivoojaksiYle

Valmistella oleva esitys työttömyysturvalain muutoksesta herättää pelkoja useassa itsensä työllistävässä ihmisessä. Esimerkiksi luovan alan kevytyrittäjät ovat vaarassa siirtyä lainsäädännön silmissä yrittäjiksi lakimuutoksen myötä.

Pelkona on, että kevytyrittäjät rinnastettaisiin yrittäjään työllisyysturvan suhteen. Tätä kautta katoaisi mahdollisuus soviteltuun päivärahaan.

Moni asiakkaamme on löytänyt työpaikan osuuskunnan kautta.

Virpi Portimo

Suomessa lasketaan olevan kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka eivät ole palkkatyöläisiä mutta eivät myöskään yrittäjiä perinteisessä mielessä. Näm kevytyrittäjät myyvät omaa työtään ja laskuttavat sen laskutusyritysten kautta.

Luovan alan lisäksi kevytyrittäjiä on muun muassa rakennusalalla.

Maahanmuuttajat, osuuskunta ja silpputyöt

Kevytyrittäjyys on usein myös maahanmuuttajien polku työmarkkinoille. Esimerkiksi Kemissä maahanmuuttajat ovat usein työllistyneet paikallisen osuuskunnan välityksellä.

– Moni asiakkaamme on löytänyt työpaikan Kemin osaajien osuuskunnan kautta, kertoo hankepäällikkö Virpi Portimo Valmiudet kuntoon -hankkeesta.

Osuuskunta pystyy niputtamaan silpputöitä ja samalla tarjoamaan maahanmuuttajille mahdollisuuden. Valmiudet kuntoon -hankkeen on tarkoitus Kemissä työllistää kahdessa vuodessa 60 maahanmuuttajaa.

– Tavoitteeseen pääseminen vaatii silpputyömallien käyttöön ottamista ja muutenkin paikallista yhteistyötä, sanoo Portimo.

Portimo pitää esitettyä lakimuutosta ongelmallisena monellakin tavalla.

– Perustuslain mukaan jokaisella pitää olla oikeus sosiaaliturvaan, miettii Portimo.