"Näin kärsit läpi suomalaisen joulun" – ruotsinsuomalaiset irvivät itänaapurin jouluperinteille

Suomalaisia jouluperinteitä ruoditaan hieman kieli poskessa Ruotsin yleisradion suomenkielisen Sisuradion nettijutussa. Kuuden kohdan listalle on nostettu "masentavimmat" suomalaiset jouluperinteet melankolisista joululauluista hautausmaalla käyntiin.

Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Ruotsin radion suomenkielinen toimitus SR Sisuradio on koonnut listan masentavimmista suomalaisista (siirryt toiseen palveluun) jouluperinteistä.

Kuuden kohdan listan tarjoamilla vinkeillä iloisen kansankodin ruotsinsuomalaiset voivat muistella Suomea ja eläytyä itänaapurin melankoliseen joulutunnelmaan.

1. Joululaulut

Ruotsinsuomalaisten mielestä suomalaisten joululauluperinne saa kyyneleen silmäkulmaan – eikä pelkästään tunteikkaan liikutuksen merkeissä. Sakari Topeliuksen alun perin ruotsiksi sanoittamat Sylvian joululaulu ja Varpunen jouluaamuna saavat kuulemma iloisimmankin joulunviettäjän mielen painumaan murheen alhoon.

2. Joulurauhan julistus

Ruotsissa iloinen jouluväki kerääntyy televisioiden ääreen tuijottamaan riemukkaita klassikkopiirrettyjä, meillä taas hiljennytään joulurauhan julistuksen ääreen. Eli ruotsalaisittain "puoli Turkua seisoo karvalakki päässä loskasohjossa kuuntelemassa 1800-luvulla kirjoitettua lakitekstiä."

3. Hautausmaalla käynti

Kynttilöiden vieminen haudoille kuuluu useimpien suomalaisten jouluperinteeseen. Ruotsalaisille hautausmaavierailu on jälleen yksi osoitus suomalaisten järkkymättömästä pyrkimyksestä varmistaa joulunpyhien surumielisyys.

4. Joulusauna

Ruotsalaiset nyt eivät tunnetusti ymmärrä saunomisesta mitään, joten ei yllätä, että listalle on päätynyt myös joulusauna. Siellä kuulemma hiki lentää ja nahka korventuu, kunnes kierimme alasti lumihangessa. Perinteen voi siirtää Ruotsiinkin, sillä "naapuri ei ole nostanut syytettä viuhahduksesta enää vuosiin".

5. Joulupöytä

Suomalaisten joulupöytään kuuluu moninaisuus ylensyöntiin saakka. Porkkana-, peruna-, lanttu ja jopa maksalaatikot yrittävät pursua jo korvista, mutta vielä nakkaamme kyytipojaksi pari vihreää kuulaa. Heittävätpä ruotsalaiset jopa hienovaraisen vihjauksen juomakulttuuriimmekin...

6. Joulutorttu

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä komeilee joulunajan kahvipöytiin erottamattomasti kuuluva perinneleivonnainen joulutorttu. Eli valmistaikinaa ja kaupan luumuhilloa, kuten ruotsinsuomalainen sanoisi. Ruotsin media on – kuulemma "leikkisästi" – nimennyt sen "natsitortuksi" tai "hakaristitortuksi (siirryt toiseen palveluun)".