Hyppää sisältöön

Sekasauna kaupungin sydämessä saa ventovieraat kohtaamaan: "Tämä on sosiaalinen minikokeilu" – video

Tuskin missään muualla kuin Suomessa ventovieraat miehet ja naiset voivat saunoa yhdessä keskellä kaupunkia. Pidättyväisyys ja ujous karisevat tipo tiehensä, kun kiukaalle heitetään kunnon löylyt Helsingin Torikortteleiden sisäpihalla. Toimittaja Ulla Malminen kävi testaamassa joulusaunan.

Toimittaja Ulla Malminen testasi joulusaunan löylyt.
Toimittaja Ulla Malminen testasi joulusaunan löylyt.

Helsingin keskustassa voi nähdä näin joulun alla eksoottisen näyn. Pyyhkeisiin sonnustautuneet, höyryävät ihmiskehot vilvoittelevat löylyjen lomassa Torikortteleiden keskellä sijaitsevalla Bockin pihalla, aivan Senaatintorin kupeessa.

Paikalle on tuotu pikkuruinen puulämmitteinen saunamökki, jonne mahtuu kerrallaan yhdeksän ihmistä. Miehet ja naiset saunovat yhdessä ja kukin voi päättää, haluaako löylyistä nauttia pyyhe ympärillään, uima-asussaan vai ilman rihman kiertämää.

Miehille ja naisille on kuitenkin omat telttapukuhuoneet, ja pyyhkeet saa paikan päältä. Sauna on kaikille avoin ja ilmainen, mutta paikkoja ei voi varata etukäteen. Viereiseltä terassilta saa kuumia juomia.

"Sauna on niin pieni, että se pakottaa ihmiset kohtaamaan"

Joulusauna on lämmittänyt Bockin pihaa jo kolmena vuonna. Kaupunki yrittää elävöittää Torikortteleiden toimintaa saunan avulla, ja se onkin saanut hyvän vastaanoton.

– Sauna on ollut ihan täynnä ihmisiä huonoillakin keleillä, sanoo vastaava tuottaja Anna Pakarinen Helsingin Leijona Oy:stä.

Helsingin Leijona on kaupungin tytäryhtiö, joka kehittää Torikortteleiden toimintaa. Kortteleissa toimii muun muassa ravintoloita ja design-liikkeitä.

Jotkut tulevat joulusaunaan ystävien kanssa, toiset yksinään. Saunassa voi kuitenkin saada uusia ystäviä, kertoo Pakarinen.

– Sauna on niin pieni, että se pakottaa ihmiset kohtaamaan. Jotkut yksin tulleet ihmiset ovat tutustuneet saunassa toisiinsa ja lähteneet täältä yhdessä glögille. Tämä on sosiaalinen minikokeilu keskellä kaupunkia.