Korjausoppia kantapään kautta – Tiirismaan koulusta ei haluta uutta Launetta

Lahti aikoo ostaa sisäilmailtaan pahoin saastuneen Tiirismaan koulun kiinteistön omistukseensa. Koulun vanhempainyhdistykset pelkäävät, että edessä on toivoton korjauskierre. Virkamiehen mielestä pelko on turha.

Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Neljä Tiirismaan koulun vanhempainyhdistystä on lähestynyt päättäjiä vetoomuksella.

Siinä esitetään, että päättäjät vielä kertaalleen harkitsisivat Tiirismaan koulun purkamista ja päättäisivät uuden rakentamista sisäilmaltaan pahoin saastuneen kiinteistön tilalle.

Yhdistykset pelkäävät, että Launeen koulun kohtalo toistuu Tiirismaalla ja peruskorjaus toisi mukanaan vain remonttikierteen.

Vanhempainyhdistykset myös epäilevät, onko kiinteistön saneeraaminen terveeksi ja turvalliseksi enää mahdollista.

Tiivistyskorjaukset tulivat tiensä päähän

Lahden tilakeskuksen toimitilajohtaja Mauri Koistisen mukaan Launeesta on otettu oppia, eikä samoja virheitä enää tehdä, jos peruskorjaukseen päädytään. 

– Launeelta opittua tietoa voidaan Tiirismaalla nyt käyttää hyväksi. Launeella suosittiin tiivistyskorjauksia ja meillä Lahdessa on tässä vuosien mittaan opittu, että niiden varaan ei ole paljon enää luottamista.

Tiirismaalla aiotaan tehdä toisin.

Launeella suosittiin tiivistyskorjauksia ja meillä Lahdessa on tässä vuosien mittaan opittu, että niiden varaan ei paljon enää luottamista.

Mauri Koistinen

– Kyllä tässä enemmänkin siihen suuntaan ollaan menossa, että korjaukset tehdään perusteelliseen tapaan purkamalla ja uusimalla rakenteita.

Koistinen epäilee, että Tiirimaan sisäilmaongelmien lähde löytyy ”suurelta osin” ilmanvaihtojärjestelmistä.

Hän kannattaa peruskorjausta senkin vuoksi, että suojellun koulurakennuksen purkaminen vaatisi asemakaavamuutoksen.

Ilman lisätutkimuksia ei Tiirismaan koulun kohtalosta kuitenkaan voida virkamiehen mukaan päättää.

– Tässä tehdään lisäselvityksiä vielä perusparantamisen pohjaksi tai jos ilmenee, että se ei ole tarkoituksenmukaista, täytyy miettiä asiaa uudelleen uudisrakentamisen suuntaan. Se vain muuttaa aikataulukäsitystä palveluverkon rakentumisesta ja tuo mukanaan oheiskustannuksia.

Tiirsimaan koulun tulevaisuudesta päätetään ensi viikolla Lahden yhteisvaltuustossa.