1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsinki kirii Pohjolan naapureita kiinni – hotelleja nousee kuin sieniä sateella

Kotimaan matkailu ei vedä eivätkä venäläisturistitkaan vieraile. Silti hotellit uskovat matkailun maailmanlaajuiseen kasvuun ja Helsingin vetovoimaan. Parissa vuodessa pääkaupunkiseudulle avautuu kymmenkunta uutta hotellia. Ala haluaa kiriä kiinni nopealla vauhdilla pohjoismaisten naapureiden etumatkan.

Nordic Choice Hotels avaa Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeeseen Clarion Hotel Helsinki Airport -hotellin syksyllä 2016. Kuva: Arkkitehtitoimisto SARC

Keskellä pikimustaa joulukuun viikkoa luksushotelleistaan tunnettu Kämp Group kertoi avaavansa uuden viiden tähden majapaikan Helsingin ydinkeskustaan.

Kämp Groupin toimitusjohtaja Laura Tarkka myöntää nauraen kuulleensa kommentteja, josko hotelliketjun johdossa on tultu hulluiksi.

Talous sakkaa, ja se on vienyt myös venäläiset talvituristit Helsingistä. Silti heti tammikuussa Vanhan kirkkopuiston laidalla alkaa saneerausurakka toimistotilojen muuttamiseksi luksusluokan yösijaksi. 150 huoneen Hotel St. George avaa ovensa kesällä 2017.

Kämp Groupin uusin hotelli on Helsingin ydinkeskustassa Vanhan kirkkopuiston laidalle saneerattava St. George. Kuva: Arkval Arkkitehdit Oy

– Tiedämme miten luksushotelleja pyöritetään, miten niitä myydään ja miten niistä saa kannattavia, joten onnistumisen edellytykset ovat olemassa, Laura Tarkka luettelee.

Pohjoismainen jätti rantautuu Suomeen

Kämp Group ei ole investointeineen yksin. Yksi Pohjoismaiden suurimmista hotellitoimijoista, Nordic Choice Hotels iskee samaan saumaan ja avaa peräti kaksi hotellia kerralla.

Norjalaislähtöisellä hotelliketjulla on kaikkiaan 180 hotellia Pohjoismaissa ja Baltiassa, muttei ainuttakaan Suomessa. Toimitusjohtaja Torgeir Silseth kertoo puhelimitse Oslosta käsin, että luksushotelleja Helsingissä näyttää piisaavan – enemmän kuin Tukholmassa ja Oslossa. Muutoin markkinalla Silsethin mukaan on tilaa uusille tulijoille.

Nordic Choice Hotels avaa Jätkäsaareen rakentuvaan tornitaloon yli 400 huoneen Clarion-hotellin ja kongressikeskuksen. Nyt ketju kertoo, että samaan aikaan, lokakuussa 2016, avajaiset vietetään myös lentoaseman kupeessa Clarion Hotel Airportissa.

– Viime vuosina esimerkiksi Tukholmaan on noussut moninkertainen määrä hotelleja Helsinkiin verrattuna. Markkina on silti pysynyt kannattavana, Torgeir Silseth perustelee.

Nordic Choice Hotels kaavailee Suomeen kaikkiaan kymmentä hotellia viiden vuoden sisällä. Näistä osa voisi tulla myös pääkaupunkiseudulle jo julkistettujen hankkeiden lisäksi.

Helsinki on pudonnut Tukholman ja Oslon kelkasta

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa:n mukaan yhtäaikainen markkinoille rynniminen kertoo luottamuksesta matkailun kasvuun.

Siinä missä venäläismatkailijoiden määrä on pudonnut tuntuvasti, on samaan aikaan aasialaisia turisteja saapunut Suomeen huomattavasti aiempaa enemmän. Vuositasolla muutokset mitataan kymmenissä prosenteissa.

Vuoteen 2017 mennessä pääkaupunkiseudulla avataan ainakin 7-8 uutta hotellia.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi

– Olen laskenut, että vuoteen 2017 mennessä pääkaupunkiseudulla vieraita vastaanottaa ainakin 7-8 uutta hotellia, toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.

Timo Lapin mukaan on pakko investoida, jos aikoo pysyä pelissä mukana. Helsinki on jäänyt Oslon ja Tukholman kehityksestä viimeisen viiden vuoden aikana.

Kasvua ei kyetä saamaan kotimaan matkailusta tai itärajan takaa, mutta muuten matkailulla menee hyvin.

Maailmanlaajuisesti ihmiset liikkuvat yhä enemmän ja päätökset tehdään lyhyellä aikajänteellä. Kämp Groupin toimitusjohtaja Laura Tarkka kertoo, että valintapäätökset tehdään suositusten perusteella ja perinteinen markkinointi on menettänyt merkityksensä.

– Nyt otamme muiden Pohjoismaiden kasvua kiinni nopealla syklillä. Tottakai se aiheuttaa hetkittäin sitä, että kysyntä ja tarjonta eivät kulje käsi kädessä, Tarkka sanoo.

Hotellitilanteesta Helsingissä kertoo sekin, että käyttöasteet ovat kaupungissa korkeampia kuin muissa Pohjoismaissa. Liian täydet hotellit eivät jousta riittävän nopeasti suureen kysyntään isojen tapahtumien yhteydessä.

Hotelliketjujen johtajat vakuuttavat yhdestä suusta, että nyt on uskallettava ottaa riski.

– Kyllä näen tämän myös vastuullisena tekona ja siksi olen iloinen, että muutkin tekevät tätä. Silloin näytämme, että uskomme tähän maahan ja kaupunkiin, sanoo Kämp Groupin toimitusjohtaja Laura Tarkka.