1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Video: Ensimmäiset koiranpennut koeputkesta – "Kun se alkoi kiemurrella ja parkua, tiesin, että olimme onnistuneet"

Yhdysvalloissa syntyi seitsemän koeputkessa hedelmöitetyn koiran pentue. Keinohedelmöitys voi auttaa harvinaisten koiraeläinten suojelussa.

Koeputkikoiranpennut
Koiranpennut leikkivät innokkaasti Cornellin yliopistolla New Yorkin osavaltiossa.

Ensimmäiset koeputkihedelmöitetyt koirapennut ovat syntyneet Yhdysvalloissa. Seitsemän koiranpentua syntyi sijaisemolle Cornellin yliopistossa New Yorkin osavaltiossa tutkijaryhmän avustuksella.

– Me kaikki otimme pennun. Pyyhin yhtä pienellä pyyhkeillä, ja kun se alkoi kiemurrella ja parkua, tiesin, että olimme onnistuneet, tutkimuksen tehneen laboratorion johtaja Alexander Travis kertoi poikimishetkestä.

Pennut syntyivät jo 10. heinäkuuta, mutta Cornellin yliopisto kertoi läpimurrosta vasta viime keskiviikkona. Tutkimus oli yliopiston ja Smithsonian-instituutin yhteinen.

Koirat ovat nyt viisi kuukautta vanhoja ja terveitä. Kaksi koirista on beaglen ja cockerspanielin jälkeläisiä, ja loput ovat kahden eri beagleparin pentuja.

Koirien keinohedelmöitys on vaikeaa

Koeputkihedelmöityksessä munasolu hedelmöitetään siittiöllä kohdun ulkopuolella. Tämän jälkeen munasolu sijoitetaan kohtuun.

Ensimmäinen koeputkihedelmöitetty ihminen syntyi vuonna 1978 Britanniassa. Siitä on tullut sen jälkeen yleisin keinohedelmöityksen muoto maailmassa.

– Sitä on yritetty tehdä menestyksettä koirille 1970-luvulta lähtien, tutkimuksen tehneen laboratorion johtaja Alexander Travis kertoi.

Koirien lisääntymisbiologia poikkeaa monien muiden nisäkkäiden lisääntymisestä. Koirien munasolut eivät ole irrotessaan kypsiä kuten ihmisillä. Se tekee keinohedelmöityksestä vaikeaa.

Apua harvinaisten eläinten suojelussa

Tutkija Alexander Travisin mukaan koeputkihedelmöityksestä voi olla apua harvinaisten koiraeläinten kuten savannikoiran suojelussa.

– Pystyimme jäädyttämään naaraiden sukusoluja, mutta ilman koeputkihedelmöitystä emme voineet käyttää niitä. Nyt voimme säilyttää harvinaisten lajien geenejä tämän tekniikan avulla, Travis sanoi.

Läpimurto voi vaikuttaa myös lemmikkikoirien terveyteen. Tutkijoiden mukaan koeputkihedelmöityksellä ja geeniteknologialla voi ehkäistä koirien perinnöllisiä sairauksia.

– Sairauksien parantamisen sijasta voimme estää niitä tapahtumasta ollenkaan, Travis sanoi.

Koiranpennut saaneet kodit

Yhtä naaraspentua lukuun ottamatta kaikki koirat ovat saaneet kodin. Narttu jäi laboratorioon, jotta se voi jatkossa synnyttää uusia pentuja.

Laboratoriossa pennut tunnistettiin värjäämällä niiden kynsiä erivärisillä kynsilakoilla. Tutkija Alexander Travis otti itselleen kaksi pentua, joiden nimet ovat Red ja Green niiden kynsilakan värien mukaan.