Kansanedustajien vaikea valinta – eduskunnan pääsihteeristä ei saatu sopua

Eduskunnan kansliatoimikunta on yrittänyt päästä yksimielisyyteen pääsihteeri Seppo Tiitisen seuraajasta jo useaan kertaan. Eduskunnan korkeimman virkamiehen pitäisi aloittaa uudessa tehtävässään jo kolmen viikon kuluttua.

politiikka
Seppo Tiitinen.
Seppo Tiitinen.Milla Vahtila / Yle

Eduskunnan puhemiehistä ja eduskuntapuolueiden edustajista koostuvan kansliatoimikunnan piti päättää uudesta pääsihteeristä torstaina, mutta yksimielisyyteen yhteisestä ehdokkaasta ei päästy, vaikka asiaa oli käsitelty jo kolme kertaa.

Pääsihteerin valintaa käsitellään uudelleen vielä aikaisin perjantaiaamuna. Kansanedustajien on tehtävä valinta vain muutama tunti myöhemmin, kello 13.

Loppusuoralle eli psykologisiin testeihin pääsi kahdeksan hakijaa. Neljä muutakin täyttää kelpoisuusehdot.

Keskustan ehdokas ei käynyt muille

Kahdeksasta hakijasta neljällä on puoluetaustaa. Keskustan hallitusryhmän valtiosihteeri Jari Partanen on suurimman eduskuntaryhmän ehdokas. Kokoomustaustaisia ovat entinen kansanedustaja Kimmo Sasi ja suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio on demaritaustainen.

Keskustan ehdokas ei ole kelvannut muille ryhmille. Myös kokoomus ja SDP ovat pitäneet kiinni ehdokkaistaan. Kansliatoimikunta ei ole edennyt valinnassaan.

Muut loppusuoralle päässeet ovat eduskunnan apulaispääsihteeri Timo Tuovinen, eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola, valiokuntaneuvos Eila Mäkipää ja valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Hannu Mäkinen.

Valinta tehdään  suljetussa lippuäänestyksessä

Perjantaiaamuna kansliatoimikunta antaa valinnasta lausunnon, jossa se voi esittää yhtä ehdokasta, jos poliittiset ryhmät pääsevät yksimielisyyteen. Jos sopuun ei päästä, voidaan esittää useampaakin.

Kansanedustajilla on mahdollisuus äänestää täysistunnon suljetussa lippuäänestyksessä loppusuoralle päässeiden lisäksi myös neljää muuta kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa, antoi kansliatoimikunta lausunnon hakijoista tai ei.

Jos ensimmäisellä äänestyskerralla ei joku ehdokkaista saa enemmistöä taakseen, äänestetään uudelleen. Jos joudutaan äänestämään kolmannen kerran, valituksi tulee eniten ääniä saanut.