Elämää Postin jälkeen - Yle seuraa, mistä löytyy uusi työ ja tarkoitus

Posti irtisanoi Eero Leinon ja Kata Ahosen viime syksynä. Eero Leino on lähettänyt 72 työhakemusta eikä ole vielä päässyt yhteenkään haastatteluun. Kata Ahonen taas sanoo, että irtisanomisen olisi pitänyt tapahtua hänen kohdallaan aiemmin. Irtisanominen oli hänelle onnenpotku. Mistä on kysymys?

Olen aloittamassa uuden juttusarjan. Aion seurata kahdeksaa Postista lähtenyttä tai irtisanottua usean vuoden ajan kestävässä juttusarjassa.

Mitä tapahtuu, kun joutuu pitkän työuran jälkeen työttömäksi? Miten työttömänä selviää? Voiko viisikymppisenä vielä löytää uutta työtä vai jääkö auttamattomasti työelämän ulkopuolelle? Suomalaisessa työelämässä on paljon syrjintää, kertoo Niina Viitasalon tuore väitöstutkimus. Se kohdistuu etenkin yli 55-vuotiaisiin ja naisiin. Päätyykö köyhästä työttömästä eläkeläisköyhäksi? Vai tarkoittaako kaikki uuden rikkaan elämän alkua?

Samankaltainen elämäntilanne synnyttää monia erilaisia vastauksia. Leinon, Ahosen ja muiden Postista lähteiden tarinat kertovat valtavasta murroksesta suomalaisesta työelämässä. Muutoksesta, jonka suuruutta tuskin vielä ymmärrämme.

Päätyykö köyhästä työttömästä eläkeläisköyhäksi?

Nyt julkaistavassa ensimmäisessä juttusarjassa entiset postilaiset kertovat, miten elämä ilman Postia on alkanut ja minkälaisia muutoksia se on tuonut mukanaan. Tulevaisuudessa näemme, montako työhakemusta Eero Leinon on kirjoitettava, jotta hän löytää uuden työpaikan. Kata Ahosen matkassa taas voimme seurata sitä minkälaista on uuden jakeluyrittäjän arki, mikä yrittämisessä palkitsee ja minkälaisia uhrauksia se vaatii. Tulevaisuudessa tiedämme myös tuleeko Tuomo Käyrästä puutarhuri, muuttaako Leena Kärkkäinen talveksi ulkomaille, löytääkö Irmeli Haapakorpi-Valve osa-aikaista työtä, saako Sirpa Karjula sijaislapsia, miten Virva Takanen-Järvelin selviää taloudellisesti ja löytääkö Anna Halonen tarkoituksen elämälleen.

Aivan uutta tämän juttusarjan tekemisessä tulee olemaan se, että Tampereen yliopiston tutkijat ovat matkakumppaneitani. Heidän tarkoituksenaan on tuottaa kolmivuotisessa projektissa uraauurtavaa tietoa ikääntyvien työntekijöiden työttömyydestä, eläkkeelle siirtymisestä ja mahdollisuuksista pysyä työelämässä. Tutkimushanke noudattaa tutkimusetiikan ja hyvän tutkimuskäytännön periaatteita.Tutkimusta rahoittavat Koneen säätiö sekä Työsuojelurahasto, ja se tehdään muun muassa haastattelemalla entisiä postilaisia.

Journalistiset ratkaisut tehdään vain Ylessä

Yleisradio ja minä olemme olleet mukana tutkimussuunnitelman laadinnasta lähtien. Tarkoitus on, että opimme toisiltamme ja voisimme yhdessä tuottaa jotain uutta, joka hyödyttää ihmisiä. Tietysti niin, että journalistiset ratkaisut tehdään vain Ylessä.

Olen tehnyt aiemminkin vuosia kestäviä juttuprojekteja. Seurasin parin vuotta kolmea Viialan vaneritehtaan työntekijää. Sitä, mitä heille tapahtui, kun tehdas lopetti toimintansa ja työtä ei enää ollut.Olin myös syöpään kuolevan Katjan matkakumppani hänen viimeiset elinkuukautensa. (http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/09/01/katja-kotikangas-nukkui-pois). Tällaiset ohjelmat ovat hetkessä, mutta päästävät myös syvemmälle muutoksen.

Nyt alkavassa sarjassa  kutsumme Postia Postiksi, vaikka yrityksen nimi on vaihdellut vuosien aikana.  Kahdeksan henkilökuvaa julkaistaan kolmena perättäisenä päivänä: sunnuntaina 13.12, maanantain 14.12. ja tiistaina 15.12. Alla ja yllä olevat linkit aukevat siis vähitellen. Tervetuloa kanssamme matkalle.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.