Italia pysäytti EU:n Venäjä-pakotteiden käsittelyn

EU:n jäsenmaat yrittävät hieroa sopua ennen maanantain ulkoministerikokousta. Unionin vaikeudet eri alueilla ovat alkaneet tuntua kitkana jäsenmaiden väleissä.

Ulkomaat
EU-maiden lippuja EU-parlamentin edustalla Strassburgissa
Patrick Seeger/EPA

EU-maat ovat suurlähettiläskokouksissa yrittäneet jo pari päivää sopia Venäjä-pakotteiden jatkamisesta. Talouspakotteita on tarkoitus jatkaa jälleen puolella vuodella.

Italia ilmoitti kuitenkin eilen, että se ei halua sopia Venäjä-pakotteiden jatkosta nyt. Sen mielestä ulkoministereiden tai pääministereiden pitää keskustella asiasta.

EU-suurlähettiläät ovat yrittäneet ratkaista ongelmaa taas tänään, tuloksetta. Niin kauan kuin yksi jäsenmaa vastustaa, asiasta ei päätetä.

EU:n vaikeudet alkavat näkyä jäsentenvälisinä

Diplomaattilähteiden mukaan Italia ei ole tehnyt selväksi, vastustaako se nimenomaan Venäjä-pakotteiden jatkamista, vai haluaako se lyödä kapuloita rattaisiin muista syistä. Pakolaispolitiikan ja Venäjä-suhteen hankaluudet ja muut unionin kriisit ovat alkaneet näkyä jäsenmaiden väleissä kitkana, jossa asioiden käsittelyä vaikeutetaan myös periaatteen vuoksi.

Venäjä-pakotteiden äänekkäin puolustaja on ollut pääministerikokouksen eli Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk. Italialla taas on aiemmin ollut vaikeuksia kannattaa Venäjä-pakotteita, eikä se ole ole ollut tyytyväinen Tuskiin.

Ensi viikolla unioni EU-maat yrittävät ulkoministeri- ja pääministerikokouksissa sopia Venäjä-pakotteista, ulkorajavalvonnan uusista periaatteista ja aiemmin pakolaiskriisistä tehtyjen päätösten toimeenpanosta. Samoin ne yrittävät ratkaista, mistä kaivetaan Turkin pakolaisleireille luvatut kolme miljardia. Periaatteessa Turkin miljardeista oli jo sovittu, mutta asiaa kaivellaan uudestaan.