Syyrian oppositio sopi rauhanneuvottelujen raameista – suuri kapinallisryhmä jättäytyi ulkopuolelle

Riadissa koolla olleet Syyrian oppositio- ja kapinallisryhmät vaativat presidentti Bashar al-Assadin eroa mahdollisen poliittisen siirtymäkauden aluksi. Vaikutusvaltaisen kapinallisryhmittymän Ahrar al-Shamin edustajat poistuivat neuvotteluista.

Ulkomaat
Kartta
Syyrian sisällissodan osapuolten rintamalinjat marraskuun alussa.Yle Uutisgrafiikka

Syyrian pitkään hajanaiset oppositio- ja kapinallisryhmät ovat laatineet yhteisen julkilausuman Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa mahdollisten rauhanneuvottelujen pohjaksi.

Vaikutusvaltainen aseellinen ryhmittymä Ahrar al-Sham kuitenkin vetäytyi konferenssista, koska sen mukaan jihadistiryhmille ei suotu edustusta, joka vastaa niiden roolia taistelukentällä.

Kapinallisia tukevan Saudi-Arabian järjestämän konferenssin tarkoitus on ollut luoda yhtenäinen oppositiorintama mahdollisiin rauhanneuvotteluihin Syyrian hallituksen kanssa.

Islamistisen Ahrar al-Shamin vetäytyminen osoittaa, miten vaikeaa syyrialaisten aseellisten ja poliittisten ryhmien on yhdistää rivejään. Ahrar al-Sham paheksui, että Riadin keskusteluissa keskeinen annettiin rooli henkilöille, joilla on yhteyksiä Assadin hallintoon.

Oppositio toivoo hyvän tahdon eleitä

Saudi-Arabian valtiollisen uutistoimiston SPA:n mukaan oppositioryhmät vaativat Assadin hallinnolta hyvän tahdon eleitä ennen mahdollisia rauhanneuvotteluja.

Luottamusta rakentaisivat muun muassa hallituksen vastustajille annettujen kuolemantuomioiden keskeytys, vankien vapauttaminen, humanitaaristen saattueiden päästäminen hallituksen piirittämille alueille.

Oppositio lupaa säilyttää Syyrian valtion

Riadin julkilausumassaan Syyrian oppositioryhmät vaativat demokraattista Syyriaa, joka ei syrji uskonnon, uskonryhmän tai etnisen ryhmän perusteella.

Osallistujat myös sitoutuivat Syyrian valtiollisten instituutioiden säilyttämiseen ja armeijan ja turvallisuuspalvelujen uudelleenjärjestelyyn.

Uutistoimisto Reutersin näkemässä julkilausumassa oppositioryhmät sanovat, että presidentti Bashar al-Assadin pitäisi luopua vallasta heti poliittisen siirtymäkauden aluksi.

Kurdit eivät mukana

Riadin neuvotteluihin ei ollut kutsuttu suuria osia Syyrian pohjoisosissa hallitsevia kurditaistelijoita. Muut kapinallisryhmät epäilevät kurdeja yhteistyöstä Assadin hallinnon kanssa.

Neuvotteluihin ei kutsuttu ääri-islamilaista Isis-järjestöä tai al-Qaidaan kytkeytyvää Jabhat al-Nusra-järjestöä.

Assadin hallinnon keskeinen liittolainen Iran syyttää kuitenkin, että Riadin konferenssiin osallistui äärijärjestö Isisiin kytkeytyviä järjestöjä.

Toinen Assadin liittolainen, Venäjä, puolestaan on vaatinut listausta siitä, mitkä ryhmät luetaan opposition edustajiksi ja mitkä terroristisiksi.

Kilpailevat ryhmät mutkistavat sotaa

Assadin hallintoa vastustavan opposition ja aseellisten ryhmien hajanaisuus ja monilukuisuus on osaltaan vaikeuttanut verisen konfliktin ratkaisua.

Taustalla on vaikuttanut myös eri kapinallisryhmiä tukevien maiden – erityisesti Saudi-Arabian, Qatarin ja Turkin – keskinäinen kilpailu vaikutusvallasta Syyriassa.

Assadin kaatamista ja islamilaista valtiota tavoitteleva Ahrah al-Sham koostuu lukuisista eri aseellisista ryhmistä, ja joukossa on erittäin jyrkän linjan islamisteja.

Ahrar al-Sham on myös tehnyt yhteistyötä al-Qaidaan kytkeytyvän Jabhat al-Nusra-järjestön kanssa. Ahrar al-Shamin uskotaan saaneen tukea Turkilta.

Lähteet: AFP, Reuters