Järviluonto ja suomalainen muinaisusko samassa kudelmassa – "Järven tarina" on elokuva luonnon kunnioittamisesta

Saimaan järvimaisemaa ja vedenalaista luontoa kuvaava Marko Röhrin "Järven tarina" -elokuva on valmistunut. Vedenalaista elämää esitellään ennen näkemätömällä tavalla. Teattereihin elokuva tulee 15. tammikuuta, mutta ennakkoensi-ilta järjestetään jo loppiaisena Savonlinnassa, Punkaharjulla ja Mikkelissä, sekä muutamalla muulla kuvauspaikkakunnalla.

Kotimaa
"Järven tarinan" tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Marko Röhr sekä kuvajat Teemu Liakka, Hannu Siitonen ja Pasi Lensu.
"Järven tarinan" tuottaja, käsikirjoittaja ja ohjaaja Marko Röhr sekä kuvajat Teemu Liakka, Hannu Siitonen ja Pasi Lensu.Yle, Paavo Koponen

Järven tarina koostuu kokonaan luontokuvista. Pääkuvaaja Teemu Liakka on Savonlinna taidelukion kasvatti ja mukana on myös savonlinnalaisten Juha Taskisen ja Pasi Lensun otoksia. Elokuvassa ei näy yhtään henkilöä, mutta ihmisen luontosuhde kuuluu tarinassa.

–Ihmisten tarinat on kaivettu suomalaisesta mytologiasta ja muinaistiedosta. Tekstin on kirjoittanut Antti Tuuri. Ne ovat sitä, mitä ihmiset ovat joskus ajatelleet näistä asioista, mitä luonto on ollut, mitä järvi on ollut, mitä joku eläin on ollut. Se on ehkä meidän kulttuurimme perusteita. Muinaisuskon henkiolennot, Ahditar, Ilmatar, Tapiotar ja monet muut tekijät ovat ehkä suojelleet sitä yhteisöä muinaisina aikoina. Siinä on kunnioitusta, kuten älä koskaan kalasta järveä tyhjäksi. Eläimiä on arvostettu, niillä on ollut paikkansa, kuten ihmisellä. Kunnioitus on ollut hyvin syvällä ja kyllä se on vieläkin meissä suomalaisissa. Ei sitä ole ihan kokonaan kadotettu, pohtii Järven tarinan käsikirjoittaja, ohjaaja ja tuottaja Marko Röhr.

Elokuvaa varten kahdeksan kuvaaja kuvasi kolmessa vuodessa 700 tuntia materiaalia. Valmis elokuva kestää alle puolitoista tuntia. Valkokankaalla nähdään avaria järvimaisemia ja vedenalaisia näkymiä eri vuodenaikoina. Eläinten kirjo ulottuu mikrokokoisista vesieliöistä rantojen suurimpiin asukkeihin. Iso tarina on veden kiertokulku.