Valtiovarainvaliokunnan jäsenet: "Valtion ensi vuoden budjetti harvinaisen ideologinen"

Valtiovarainvaliokunnan jäsenten mukaan budjetti on nyt poikkeuksellisen ideologinen, sillä hallituspuolueiden ja opposition käsitykset siitä, miten taloutta pitäsi nyt hoitaa eroavat harvinaisen jyrkästi.

valtion talousarviot
Valtion talousarvioesitys -kirja.
Tiina Jutila / Yle

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta. Budjettiesitys on Sipilän hallituksen ensimmäinen. Valiokuntaa johtaa keskustan Timo Kalli.

– Me hallituspuolueissa lähdemme siitä, että kilpailukyvyn parantaminen edellyttää rakenteellisia uudistuksia. Nykyisen sopimisen lisäksi tarvitaan myös paikallista sopimista ja työttömyyteen käytettäviä varoja pitää pystyä aktivoimaan niin, että niillä saadaan aikaan enemmän toimia, joilla ihminen löytää työpaikan, Kalli selostaa hallituksen talouslinjaa, ja puolustaa hallituksen kilpailukykypakettia, joita oppositio kutsuu pakkolaeiksi, joilla hallitus leikkaa lomakorvauksia ja lomia, ja muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi.

Suurimman oppositiopuolueen eli SDP:n talousreseptit Suomen talouden kohentamiseksi olisivat täysin toiset.

– Vakava puute on se, että hallituksen esityksissä ei ole toimia joilla työpaikkoja luotaisiin juuri nyt vaan tunnutaan aika ideologisesti uskovan siihen, että joskus 2017 mahdollisesti voimaan tulevat huonot pakkolait, joilla leikataan väen vängällä ihmisten palkkoja, niin että nämä ikäänkuin ratkaisisivat työttömyysongelman ja näin ei toden totta ole, alleviivaa SDP:n valiokuntavastaava Pia Viitanen.

Ensi vuoden budjetti on loppusummaltaan 54,4 miljardia euroa.

Valiokunta teki hallituksen esitykseen muutoksia, joiden vaikutus on 40 miljoonaa. Lisärahaa valiokunta suuntasi muun muassa etsivään nuorisotyöhön, päihdeäitien kuntoutukseen, etsivään nuorisotyöhön, Rajavartiolaitokselle, paikallispoliisille, Suojelupoliisille ja tuomioistuinten toimintaan.

Koko eduskunta aloittaa budjetin käsittelyn maanantaina kello 12 ja pyrkii lyömään sen lukkoon ensi viikon perjantaina eli viimeisenä työnään ennen joululomaa.