1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

FT: EU suunnittelee rajavalvontaa jopa ilman maiden suostumusta

Financial Timesin mukaan uudet raja- ja rannikkovartiojoukot voisivat valvoa myös Schengen-alueeseen kuuluvien EU:n ulkopuolisten maiden rajoja.

Ulkomaat
Bulgaria on suojannut Turkin vastaisen rajansa noin 30 kilometriä pitkällä piikkilanka-aidalla.
Vassil Donev / EPA

Euroopan unioni suunnittelee Schengen-alueen valvonnan tehostamista jopa maiden itsemääräämisoikeuden kustannuksella, kertoo Financial Times (siirryt toiseen palveluun). Lehden haltuunsa saamien asiakirjojen mukaan EU julkistaa ensi viikolla suunnitelmat uusista pysyvistä raja- ja rannikkovartiointijoukosta, jotka korvaisivat nykyisen rajaturvallisuusvirasto Frontexin.

Suunnitelma olisi lehden mukaan viimeinen yritys pitää Schengen vapaan liikkuvuuden alueena samalla kun alueella kamppaillaan pakolaiskriisin kanssa. Ranska ja Saksa ovat vaatineet toistuvasti yhtenäistä rajavalvontakäytäntöä alueelle. Financial Timesin mukaan Britanniaa ja Irlantia ei velvoiteta osallistumaan, sillä ne ovat jättäytyneet EU:n maahanmuuttopolitiikan ulkopuolelle.

Lehti kuvailee, että näin tiukka rajavalvonta olisi suurin valtioiden itsemääräämisoikeuden muutos sitten yhteiseen valuuttaan siirtymisen. Toteutuessaan suunnitelma tarkoittaisi teoriassa sitä, että EU voisi valvoa myös Schengen-alueella olevien EU:n ulkopuolisten maiden rajoja, esimerkiksi Norjan rajaa. Suunnitelman mukaan jäsenvaltioita konsultoitaisiin, mutta valtioilla ei olisi yksipuolista oikeutta estää joukkojen sijoittamista.

Mikäli EU-maat hyväksyvät suunnitelman, uudet rajavalvontajoukot voisivat palkata ja valvoa omaa miehistöä ja hankkia omaa aseistusta. Joukot voisivat toimia pyynnöstä EU:hun kuulumattomissa maissa, kuten Makedoniassa ja Serbiassa, josta suuri joukko pakolaisia pyrkii kohti Pohjois-Eurooppaa. Lisäksi ne voisivat poistaa alueelta henkilöitä, joilla ei ole oikeutta oleskella Euroopassa. Tätä oikeutta ei ole Frontexilla.

Lue seuraavaksi