Waltti-kortissa edelleen puutteita – korjausaikataulua ei tiedossa

Kuopion seudun paikallisliikenteen Waltti-kortin puutteet jatkuvat edelleen. Kesällä käyttöön otetun kortin nettilataus ei toimi vieläkään eikä esimerkiksi kaikkia lipputyyppejä ole saatu käyttöön. Järjestelmän toimittaja ei osaa sanoa, milloin puutteet saadaan korjattua.

Waltti-matkakortti
Waltti mutkaton matkakortti
Waltti-matkakortti. Nina Keski-Korpela / Yle

Kuopion seudun joukkoliikenteessä viime kesänä käyttöön otettuun Waltti-korttiin odotetaan edelleen siitä puuttuvia lipputuotteita sekä nettilatausta.

Järjestelmän ylläpitäjän, TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n mukaan ongelmat johtuvat busseissa olevista lukulaitteista, jotka eivät toimi toivotulla tavalla. Yhtiö ei osaa sanoa, milloin Waltti-korttijärjestelmä on kaikilta osin toimintakunnossa.

Kuopion kaupunki saa Waltti-kortista tällä hetkellä eniten palautetta siitä, ettei korttia voi ladata netistä. Lataus on mahdollista Sokoksella, valtuusto-virastotalolla sekä neljässä R-kioskissa ja busseissa. Vuodenvaihteen jälkeen bussissa lataamiseen on kuitenkin oltava mukana käteistä rahaa, sillä pankkikortilla maksaminen päättyy busseissa.

Palautetta asiakkaat ovat antaneet myös muutoksessa viivästyneistä lipputyypeistä, kuten 40 matkan sarjalipusta. Etenkin työmatkalaisille suunnatun sarjalipun voimassaoloaika on 90 päivää. Sen hinta on ollut edullinen matkustajille, joiden matkamäärät eivät ole niin suuria, että kuukauden voimassa olevaa kausilippua kannattaisi hankkia.

Kausilipun ja arvolipun kannattavuusraja on 22 matkaa

40 matkan ja 90 päivää voimassa olevalla sarjalipulla yhden matkan hinnaksi tuli aiemmin 1,70 euroa. Waltissa sen hinta jopa putoaa hieman, mutta lipputyypin käyttöönoton aikataulu ei ole selvillä.

Jos tämän sarjalipun sijaan käyttää nyt Waltin arvolippua, matkan hinnaksi tulee 2,48 euroa, mikä tarkoittaa 45 prosenttia kalliimpaa matkan hintaa. Se, mikä lipputyyppi kullekin matkustajalle on järkevin, riippuu kuukausittain tehtävien matkojen määrästä.

– Säännöllisessä käytössä kausilippu on edullisempi kuin arvolippu. Olemme laskeneet, että jos tekee yli 22 matkaa kuukaudessa, niin kausilippu on arvolippua edullisempi. Arvolipun etuna taas on, että sille voi ladata arvoa joka ei vanhene, kertoo suunnitteluinsinööri Hanna Väätäinen.

Esimerkiksi Kuopion seudun joukkoliikenteen A- ja B-vyöhykkeillä aikuisen 30 päivän kausilippu maksaa 53 euroa. Arvolipulla 22 matkan hinnaksi tulisi 54,60 euroa.

Muita puuttuvia ja vielä tulossa olevia lipputyyppejä Waltissa ovat joustokausilippu ja matkailijalippu, jonka voisi ostaa 1–14 vuorokaudeksi.

Vaikka muutos Waltti-korttiin on aiheuttanut kritiikkiä matkustajien keskuudessa, se ei kuitenkaan ole karkottanut paikallisliikenteestä matkustajia. Tänä syksynä tehdyn seurannan mukaan matkustajamäärät ovat nousseet pari prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.