Jäävuori muodostaa aaltoja yläpuolellaan oleviin pilviin – Nasa julkaisi upeita kuvia

Jäävuoret muodostavat yläpuolelleen "pilviaaltoja" ja taakseen "vanavesiä".

luonto
Jäävuoret muodostavat aaltoja.
Jeff Schmaltz / LANCE / EOSDIS / NASA

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on julkaissut kiehtovia satelliittikuvia Eteläisellä Atlantilla sijaitsevan Etelä-Georgian saarella lähellä liikkuvista jäävuorista. Kuvissa näkyy, kuinka jäävuoret muodostavat liikkuessaan aaltokuvioita yläpuolellaan oleviin pilviin.

Kuvien jäävuoret ovat päätyneet yli 1 600 kilometrin päähän Etelämantereesta. Yleensä jäävuoret eivät ne eivät päädy niin pohjoiseen, joskaan tavatonta se ei ole.

Suurennuskuvasta näkyy hyvin, kuinka jäävuoret jättävät pilvikenttään samantapaisen "vanaveden" kuin vedessä liikkuva laiva.

– "Vanavedet" ovat parhaiten nähtävissä kahden suuren jäävuoren tuulensuojaisella puolella, mutta sellainen näkyy myös yhden pienen jäävuoren perässä, sanoo Nasan jäätikkötutkija Kelly Brunt.

Bruntin mukaan kaikki kolme jäävuoret ovat ilmeisesti tasahuippuisia ja nousevat kutakuinkin yhtä korkealle merenpinnasta. Tällaiset jäävuoret voivat vuorovaikuttaa matalalla olevan sumun kanssa, mikä voi johtaa "vanaveden" syntymiseen.

Kahden ison jäävuoren yläpuolisessa pilvessä näkyvä väreily syntyy, kun ilmamassa joutuu siirtymään ylöspäin kookkaan esteen takia. "Pilviaaltoja" havaitaan usein myös silloin, kun ilmamassa ylittää saaria.

Näyttävä kuva on otettu Nasan Terra-satellitilla. Aiheesta lisää Nasan Earthobservatory (siirryt toiseen palveluun)-sivuilla.