Huumoriamme tarkkaillaan – "Se voi hämmästyttää ihmistä, joka esittää omasta mielestään hyvän jutun"

Komiikka auttaa kulkemaan sellaisilla mielen seuduilla, joilla on muuten vähän hankala tarpoa. Suomalaisen huumorin skaala on viinasta uskontoon, mutta letkautuksiin kokovartaloministeristä emme taivu. Siitä pitävät huolen huumorin tarkkailijat.

ilmiöt
Mies ja nainen nauravat.
Suomalaisille muun muassa alkoholi, seksi, uskonto ja erilaisuus ovat asioita, joita käsitellään huumorin avulla.Arne Dedert / EPA

Perinteentutkimuksen professorin Seppo Knuuttilan mukaan ei ole vitsiä ilman komiikkaa, vaan ne kuuluvat yhteen.

– Syystä tai toisesta voi olla ihmisiä, jotka eivät näe komiikkaa vaan kokevat asian loukkaavana. Nyt käydäänkin isosti neuvottelua, mikä on sopivaa ja mikä ei. Jokin esitys saatetaan kokea humoristiseksi, mutta samalla sen loukkaavuus nousee häiritseväksi.

Knuuttilan mukaan loukkaavuus on niin paljon vahvempi viesti, että se jättää huumorin taka-alalle. Hän itse pitää vedenjakajana mainoksia, joiden seksistisyys ylitti niin sanotun hyvän maun rajan 1990-luvulla. Kansa kohahti muun muassa Panu-tytöstä ja on sen jälkeen ollut hyvin kärkkäänä.

– Useimmat näistä mainoksistahan olivat humoristisia, mutta samalla ne olivat vihjailevia. Siitä tuli niin iso julkinen debatti, että siitä lähtien on käyty keskustelua. Aikaamme kuvastaa tällä hetkellä ilmiö, jossa huumoria tarkkaillaan. Vitsikäs juttu käännetään päälaelleen.

– Se voi hämmästyttää ihmistä, joka esittää omasta mielestään hyvän jutun. Tästä esimerkiksi käy Mari Kiviniemen kutsuminen kokovartaloministeriksi. Toinen on Audin vertaaminen naiseen, sanoo professori Knuuttila.

Tabut naurattavat, mutta huumorin kanssa on oltava varovainen

Huumori pelastaa tilanteessa, jossa vastoinkäyminen on pieni. Silloin siitä voi Seppo Knuuttilan mielestä selvitä nauramalla. Huumorin kulttuurihistoriassa on piirre, joka korostaa itselleen nauramista.

Huumori on neuvottelukeino, jolla katsotaan kuulummeko yhteen ja naurammeko samoille asioille.

Seppo Knuuttila

Asioihin, joihin pitää suhtautua varauksellisesti tai tabuina, otetaan avuksi huumori.

– Huumorin kärki osoittaa meillä esimerkiksi toisiin ihmisiin, muun muassa etnisiin ryhmiin. Komiikka auttaa kulkemaan niillä mielen seuduilla, joilla on muuten vähän hankala tarpoa. Meille suomalaisille nuo teemat ovat alkoholi, seksi, uskonto ja erilaisuus. Niistä rakentuu meidän huumorin skaala.

Mielikuvitus ja huumori kulkevat käsi kädessä. Mielikuvitus on yksi selviytymiskeinomme. Knuuttilan mukaan huumorintajuinen ihminen, jolla on mielikuvitusta ja joka pystyy varioimaan tapahtumia on varustettu hyvällä itsetunnolla.

– Sen näkee vaikka politiikassa, sillä aidosti huumorintajuiset ihmiset ovat paljon julkisuudessa. Huumori on hyvä väline tuoda asioita esille ja useasti myös hauskat elokuvat ja kirjat jäävät klassikoiksi.

Huumori on neuvottelukeino, jolla katsotaan kuulummeko yhteen ja naurammeko samoille asioille.

– Poliitikot muun muassa nauravat aina jollekin, joka osoittaa, että ollaan samalla aaltopituudella, vaikka kaikista asioista ei oltaisikaan samaa mieltä. Ihmisten kanssakäyminen huumorin kanssa tarjoaa kyllä virkistystä. Elämä on kiinnostavampaa ja hauskempaa.