Lauri Tähkä rauhoittuu kirkkokonserteissa – ”Yritän laulaa kirkkaasti kuin koulupoika”

Joululauluja kuunnellessa tulee levollinen olo, Tähkä sanoo. Pari vuotta tauotta keikkaillut artisti tekee vielä kirkkokonserttikiertueen ennen joulua.

kulttuuri
Lauri Tähkä
Yle

Lauri Tähkä on keikkaillut ilman taukoja jo kahden vuoden ajan. Se on pitkä aika olla maantiellä, mutta esiintymiseen hän ei kyllästy.

– Lähtemiset ovat välillä aika rajuja. Käyn kotona pesemässä pyykkiä ja sitten lähden taas. Mutta kun menen yleisön eteen, kaikki unohtuu.

Nyt Tähkällä on menossa joulun kirkkokiertue. Se tulee tarpeeseen festivaali- ja klubikeikkojen jälkeen.

– Kirkossa rauhoittuu itsekin. Se tuntuu hyvältä. Ihmiset, jotka tulevat kuuntelemaan joululauluja, käyvät niiden kautta läpi lapsuuttaan ja omaa itseään. He voivat olla hyvillä mielin toppatakkinsa sisällä ja tuntea, nauraa ja itkeä. Kaikki saavat olla rauhassa, Tähkä kuvailee.

Ihmiset voivat olla hyvillä mielin toppatakkinsa sisällä ja tuntea, nauraa ja itkeä.

Lauri Tähkä

Edellisen joulukiertueen aikaan Tähkällä oli jalka paketissa, ja se pakotti hänet esiintymään istuen. Tänä vuonna jalat ovat kunnossa, mutta keikat tehdään silti istuen.

– Totesin viime vuonna, että istuminen on hyvä tapa rauhoittua. Keskityn vain laulamiseen. Kirkossa ajattelen, että olen kuin kuudesluokkalainen poika, joka pääsee esittämään laulun jumppasalissa olevalle yleisölle ja vanhemmille. Yritän laulaa yhtä kirkkaasti kuin silloin.

Kuoroversioissa kuuluu valo

Vaikka joululauluja kuulee jatkuvasti ja niitä esittää omallakin konserttikiertueella, ei joulumusiikki Lauri Tähkää yleensä ärsytä.

– Jos joululaulu on uskottava ja tehty viimeisen päälle, se ei ärsytä. Kun itse kuuntelen joululauluja, haen mieluiten kuoroversion. Niissä lauluissa kuuluu valo, Tähkä kertoo.

Tähkä valitsee suosikkijoululaulukseen kappaleen Tuikkikaa oi joulun tähtöset.

– Esittäjänä vaikkapa Suvi Teräsniska. Hänen äänensä on kaunis, heleä ja jouluinen.

Joululaulujen kuuntelemisesta tulee levollinen olo

Omien laulujen kuuleminen ei ole artistille aina helppoa. Joululaulut tekevät asiassa kuitenkin poikkeuksen.

Joululauluja on helpompi kuunnella itsensä laulamana, koska teksteihin on jonkinlainen etäisyys.

Lauri Tähkä

– Jos olen kaupan hyllyllä ostamassa makaronia ja radiosta tulee joku oma, intiimi biisini, poskista tulee kuin jouluomenat. En haluaisi olla siinä tilanteessa. Minut saadaan kiinni sellaisista tunteista, jotka eivät kuuluisi sinne hyllyjen väliin.

– Joululauluja on helpompi kuunnella itsensä laulamana, koska teksteihin on jonkinlainen etäisyys. Niitä kuuntelee vähän kuin ulkopuolisena. Kun kuulee joululaulun, alkaa kuunnella tekstiä ja tunnelmaa. Tulee levollinen olo.

Lauri Tähkän Jouluni laulut –kiertue päättyy kolme päivää ennen joulua. Kiertueen viimeinen konsertti on kotikonnuilla, Paattisten kirkossa Turussa.

– Sieltä käpöttelen keikkakamat kassissa kotiin. Siinä vaiheessa hiljaisuus on parasta musiikkia.