1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kanerva EU:n rajavalvontajoukoista: En usko jäsenmaiden luopuvan itsemääräämisoikeudestaan

EU suunnittelee uuden rajavalvontajoukon perustamista valvomaan ulkorajoja. Schengen-alueen rajavalvontaa on tarkoitus tehostaa jopa jäsenmaiden itsemääräämisoikeuden kustannuksella.

Kotimaan uutiset
Ilkka Kanerva
Ilkka KanervaYle

Financial Times (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että EU julkistaa ensi viikolla suunnitelmat uusista pysyvistä raja- ja rannikkovalvontajoukoista. Komission julkisuuteen vuotaneen ehdotuksen mukaan jäsenmaat joutuisivat ottamaan vastaan apua rajavalvonnassa, kenties jopa ilman omaa suostumusta.

Radio Suomen Ajantasan haastattelema eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) suhtautui jäsenmaiden pakottamiseen varauksellisesti. Hän ei usko, että EU-maat luopuisivat itsemääräämisoikeudestaan raja-asioissa.

– Kyllä jokainen maa vastaa ensisijaisesti itse omasta turvallisuudestaan. Tämä on hyvä pitää mielessä, enkä pidä todennäköisenä sitä, että EU voisi ottaa "ylivallan" itsenäisten valtioiden turvallisuuden huolehtimisesta. Kyllä jokaisen itsenäisen valtion raja on sen omalla vastuulla.

Kanerva korosti, ettei unionilla ole tähän sopivia resurssejakaan.

– EU:lla ei ole sellaista armeijaa mistään polkaistavissa pystyyn, joka huolehtisi kaikkien EU-valtioiden ulkorajoista. Se on hiukan teoreettinen ajatus. Kyllä jokainen suomalainen ymmärtää, että Suomen valtion ensisijainen tehtävä on huolehtia omasta koskemattomuudestaan, jatkoi Kanerva.

Painostetaanko tällä Kreikkaa tukkimaan rajansa?

Hanke kuvaa Kanervasta hyvin Euroopan unionin selviytymistä pakolaiskriisin hoidossa.

– Tämä on ikäänkuin huutomerkki siitä, että pakolaisongelma on karannut käsistä. Kreikka on siitä oiva esimerkki; Kreikka ei ole toistuvista vaateista huolimatta kyennyt huolehtimaan ulkorajojensa turvallisuudesta.

Kanervan mielestä ei ole oikein, että jokin jäsenmaa laiminlyö ulkorajansa.

– Tässä on nyt pakkosyötöllä yritetty Kreikalle antaa vihjettä siitä, että heidän on hoidettava tämä asia. Jos he eivät pysty tai ovat haluttomia, niin poikkeustilanteessa on mietittävä krouvimpia keinoja asian kuntoonsaattamiseksi, sanoi Kanerva.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja totesi kyseessä olevan merkittävä kysymys Euroopan tulevaisuudelle.

– Miten Euroopassa eletään ja ulkorajat turvataan. Tässä ovat todella isot panokset kysymyksessä, painotti Kanerva.

Lue seuraavaksi