Video: piparitaikina murtaa kielimuurin turvapaikanhakijoiden ja suomalaisnuorten välillä

Kielen oppiminen auttaa turvapaikanhakijoita kotoutumaan, mutta yhtä tärkeää on kaveripiirin löytäminen. Maahanmuuttokeskustelun kärjistyminen on vaikeuttanut suomalaisiin tutustumista. Jyväskylän Säynätsalossa yhteistä säveltä etsitään piparitaikinasta ja Twister-matolta.

turvapaikanhakijat
Kolme turvapaikkaahakevaa nuorta miestä Ylen haastattelussa.
Turvapaikanhakijanuoret ovat asuneet Säynätsalon ryhmäkodissa muutaman kuukauden. Suomen kieli alkaa pikkuhiljaa sujua, mutta suomalaisiin tutustuminen on vaikeampaa. Videosta käy ilmi, miten jää murretaan.

Säynätsalon ryhmäkodissa asuvat alaikäiset turvapaikanhakijat ovat pakkautuneet eteiseen. Ruokailu- ja oleskelutilaan ei uskalla mennä, koska siellä on suomalaisia nuoria. Ujostuttaa, vaikka kerta ei ole ensimmäinen; ryhmäkodissa on aiemminkin vieraillut lukiolaisia.

Muuramen lukion oppilaat taas ovat keränneet ryhmäkodille rahaa satoja euroja taksvärkillä. Mutta raha ei auta nyt, kun pitäisi tutustua vieraasta kulttuurista tuleviin nuoriin.

Pöytiin kannetaan piparitaikinaa ja askartelutarvikkeita. Lattialle levitetään Twister-matto. Kuluu tunti. Ylen toimittaja ja kuvaaja saapuvat paikalle. Videolle tallentuu jotain muuta kuin kyräilyä.