Mika Kaurismäki pitää yhä yhteyttä Johnny Deppiin: Ehkä teemme vielä toisen elokuvan yhdessä

Kaurismäen ohjaama englanninkielinen Tyttökuningas-elokuva nähdään elokuvateattereissa myös Yhdysvalloissa. Elokuva on arvosteltu suurimmissa amerikkalaisissa elokuvalehdissä. Mika Kaurismäki on yksi Suomen kansainvälisimpiä elokuvaohjaajia ja hän on tehnyt yhteistyötä esimerkiksi Johnny Deppin kanssa.

Mika Kaurismäki
Mika Kaurismäki vieraili Tähtihetkessä puhumassa uudesta elokuvastaan Tyttökuningas.

Kansainvälisenä yhteistyönä toteutettu Tyttökuningas kertoo Ruotsissa 1600-luvulla eläneen kuningatar Kristiinan hallitsijakaudesta ja kruunusta luopumisesta. Turussa kuvatun draamaelokuvan pääosissa näyttelevät ruotsalaiset Malin Buska ja Michael Nyqvist, joka on tuttu Millenium-trilogiasta. Sivurooleissa nähdään muun muassa Laura Birn ja Mikko Leppilampi.

Elokuva on 15 vuoden kädenväännön tulos. Rahoituksen saaminen oli hankalaa historiallisen draaman vaatimien kustannusten takia. Tuotantoa jarrutti myös se, että elokuva kertoo naisesta, sanoo Mika Kaurismäki Aamu-tv:n Tähtihetkessä.

– Valitettavasti tilanne on sellainen. Elokuva tuli viime viikolla teattereihin Yhdysvalloissa ja siellä toimittajat ovat kiittäneet, että kerrankin nähdään erilainen naisrooli. Siellä on viime aikana puhuttu paljon siitä, että naisille annetaan vähän päärooleja ja ne vähät ovat stereotyyppisiä.

Elokuva on arvosteltu Yhdysvaltojen suurimmissa elokuvalehdissä kuten Varietyssa. Tyttökuningas on yksi Suomen viime vuosien kansainvälisimpiä ja kalleimpia elokuvia. Päätuottajamaa on Suomi, mutta tuottajia on myös Ruotsista, Saksasta ja Kanadasta. 6,5 miljoonan budjetilla kuvattu englanninkielinen elokuva kuvattiin nopealla aikataululla.

– Vaikka budjetti oli iso, aikataulu oli tiukempi kuin minulla koskaan aiemmin, sanoo Kaurismäki.

Malin Buska näyttelee kuningatar Kristiinaa Tyttökuningas-elokuvassa. Kuva: Veera Aaltonen

Brasiliassa asuva Kaurismäki on Suomen kansainvälisimpiä elokuvaohjaajia. Esimerkiksi elokuvat Highway Society, Helsinki Napoli All Night Long ja Honey Baby ovat kansainvälisiä yhteistöitä. Ohjaajan elokuvissa on nähty myös maailmantähtiä. Johnny Depp näytteli sivuroolia vuonna 1998 julkaistussa L.A. Without a Map -elokuvassa.

Kaurismäki ja Depp pitävät yhä yhteyttä.

– Johnny lähetti minulle terveisiä joku aika sitten. Kyllä me olemme aina puhuneet, että jonakin päivänä voisimme tehdä taas elokuvan. Hän on tietysti hyvin buukattu ja niin suuri tähti, että häntä suojellaan hyvin tehokkaasti kaikilta taide-elokuvien ohjaajilta, nauraa Kaurismäki.

Alunperin vaihtoehto-elokuvissa viihtynyttä Deppiä on viime vuosina syytetty kaupallistumisesta. Depp on esiintynyt hiljattain myös monissa elokuvaflopeissa.

– Tiedän, että Johnny on sanonut agentilleen, että jos lähetän hänelle käsikirjoituksen, niin se pitää antaa hänelle. En kuitenkaan usko, että näin tapahtuu. En kuitenkaan sulkisi pois yhteistyötä. Me pidämme yhteyttä epäsäännöllisen säännöllisesti sähköpostin tai muiden ihmisten välityksellä, sanoo Kaurismäki.