1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ensi vuonna arkivapaat vähissä, tänä vuonna 53 viikkoa – kalenteri jaksaa kummastuttaa

Ensi vuonna arkivapaita on kahdeksan, kun esimerkiksi vuosina 2018 ja 2019 niitä on molempina kymmenen. Määrään vaikuttaa se, mikä on vuoden ensimmäinen viikonpäivä. Tänä vuonna kalenteri on herättänyt ihmetystä, kun sivuilta löytyy poikkeuksellisesti 53 viikkoa.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Suomessa on kolme pyhäpäivää, joita vietetään aina arkipäivänä. Nämä ovat pitkäperjantai, toinen pääsiäispäivä ja helatorstai.

Lisäksi juhla- ja pyhäpäivistä arkipäiville voivat sattua uudenvuodenpäivä, loppiainen, vappu, itsenäisyyspäivä, joulupäivä ja tapaninpäivä. Arkeen mahdollisesti sijoittuvia juhla- ja pyhäpäiviä on siis yhteensä yhdeksän.

– Lisäksi juhannusaatto ja jouluaatto ovat saaneet monissa työehtosopimuksissa palkallisen vapaapäivän statuksen, jolloin mahdollisen arkivapaapäivän tuottavien päivien lukumäärä nousee yhteentoista, toteaa Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija Asko Palviainen.

Kysytään, onko almanakassa virhe, kun siellä lukee 53 viikkoa

Asko Palviainen, Helsingin yliopiston almanakkatoimisto

Ensi vuonna vain 8 arkivapaata

Palviainen kertoo, että tavallisena vuotena arkivapaita on minimissään seitsemän ja maksimissaan kymmenen. Karkausvuonna minimi on kahdeksan päivää ja maksimi kymmenen.

– Vuosi 2016 on karkausvuosi, ja silloin on kahdeksan arkivapaata. Eli ensi vuonna ollaan niin sanotusti siellä huonoimmassa päässä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Vuonna 2016 viikonloppuun osuvat vappu, jouluaatto ja joulupäivä.

Arkivapaiden määrään vaikuttaa se, mille päivälle uudenvuodenpäivä sattuu. Palviainen kertoo, että tavallisena vuotena arkivapaita tulee vähiten, jos vuosi alkaa lauantaina. Karkausvuonna vastaavat päivät ovat torstai ja perjantai.

Tämän vuoden 53 viikkoa ihmetyttävät

Monen päähän on pinttynyt ajatus siitä, että vuodessa on 52 viikkoa. Tänä vuonna niitä on kuitenkin 53. Viimeksi näin oli vuonna 2009 ja seuraavan kerran näin on vuonna 2020. Vuodessa on 53 viikkoa 5–6 vuoden välein.

Helsingin yliopiston almanakkatoimistosta kerrotaan, että vuorokausien lukumäärää ei saa millään jaetuksi tasan 52 viikon kanssa. Siksi kalenterivuodessa on välillä yksi ylimääräinen viikko.

– Almanakkatoimistoon on tullut asiasta tiedusteluja. Kysytään, onko almanakassa virhe, kun siellä lukee 53 viikkoa, erikoissuunnittelija Palviainen sanoo.