Yle selvitti: Kvartaaliraportointi säilyy – harva pörssiyhtiö kaavailee tulostiedottamisen keventämistä

Pörssiyhtiöt aikovat jatkaa tulostiedotustaan vuosineljännestahdilla, vaikka lakimuutoksen myötä perusteellisia tulostietoja tarvitsee kertoa enää puolen vuoden välein.

talous
Helsingin pörssin aula 7. joulukuuta 2015.
Helsingin pörssin aula 7. joulukuuta 2015.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Moni kuitenkin harkitsee ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen tulostiedottamisen keventämistä. Ensi vuonna keveämmät osavuosikatsaukset ottavat käyttöön ainakin Tikkurila ja Sampo.

Esimerkiksi Sammossa ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen, normaalisti noin 60-sivuinen, osavuosikatsaus kevenee 13 taulukon verran.

Euroopassa keveämpi käytäntö on yleinen ja arvopaperimarkkinalain muutoksen myötä mahdollista myös Suomessa.

Yle kysyi sijoittajaviestinnän ammattilaisilta mitä heidän yrityksensä aikoo tehdä. 40 yritystä vastasi.

Valtaosa aikoo kertoa tuloksistaan ja näkymistään samaan tapaan kuin tähänkin asti eli kolmen kuukauden välein. Kaksi vastaajaa on ottamassa käyttöön kevennettyä raportointia ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen tulostiedottamisessa. Seitsemän vastaajaa miettii asiaa.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Valmet aikoo jatkaa entiseen malliin, koska yhtiössä katsotaan, että etenkin tuoreen pörssiyhtiön kannattaa palvella sijoittajiaan erityisen hyvin.

– Valmet ilmoitti jo aikaisemmin, että julkistamme vuonna 2016 tilinpäätöstiedotteen ja kolme osavuosikatsausta. Pidemmällä aikavälillä meillä on toki mahdollisuus harkita raportoinnin keventämistä, sanoo Valmetin sijoittajasuhdejohtaja Hanna-Maria Heikkinen.

Heikkinen on myös IR-yhdistyksen puheenjohtaja. Ylen kysely lähetettiin noin 200 sijoittajaviestinnän asiantuntijalle IR-yhdistyksen avulla.

Tulostiedottamisen pysyminen suomalaisyrityksissä pääosin ennallaan on myös Osakesäästäjien keskusliiton mieleen.

– Jos yritykset raportoisivat vain puolen vuoden välein, niin se kyllä heikentäisi sijoittajien saamaa informaatiota. Myös tulosvaroitusten riski kasvaisi, koska tulokseen vaikuttavia yllätyksiä tulisi todenäköisesti enemmän, sanoo toimitusjohtaja Antti Lahtinen Osakesäästäjien keskusliitosta.

Osakesijoittajat eivät myöskään katso kaipaavansa perusteellista osavuosikatsausta joka neljännes.

– Sijoittajan näkökulmasta tämä ei olisi merkittävä heikennys, koska lähtökohtaisesti sijoittajat katsovat osavuosikatsauksista vain tiettyjä asoita kuten tuloksen, liikevaihdon ja tilauskannan kehityksen eikä suinkaan niitä kaikkia taulukoita, joita niissä on esitetty, Lahtinen kertoo.

Varsinkin pienemmille yrityksille keveämmät katsaukset pari kertaa vuodessa voisivat kuitenkin säästää ajan lisäksi myös rahaa.

– Raportointi aiheuttaa aina yhtiölle kustannuksia. Kevennetty tulosraportointi vähentäisi yritysten hallinnollista taakkaa, joka on muutenkin aika raskas lainsäädännöllisistä velvollisuuksista johtuen, Lahtinen arvioi.

Listauksia tuskin lisää

Yle kysyi myös, voisiko raportointivelvollisuuden vähentyminen lisätä yritysten intoa listautua pörssiin. Vastanneiden kesken näkemykset menivät puolesta ja vastaan.

grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Voi jonkun verran vaikuttaa, mutta en usko, että tämä on merkittävä asia listautumista pohtiville, Lahtinen arvioi.

Valmetin sijoittajaviestintäjohtaja ja IR-yhdistyksen puheenjohtaja Heikkinen on Lahtisen kanssa samaa mieltä.

– En usko, että tästä tulee merkittävä insentiivi pörssilistauksille. Veroratkaisuilla on suurempi merkitys yritysten listautumiselle pörssiin.