Lapin taidepalkinto Niillas Holmbergille

Lapin taidetoimikunta on myöntänyt vuoden 2015 taidepalkinnon monitaiteilija ja kulttuurivaikuttaja Niillas Holmbergille. Palkinto on 5 000 euroa.

kulttuuri
Niillas
Niillas Holmberg.Miikka Miinala / Yle

Niillas Holmberg on syntynyt Utsjoella saamelaisperheeseen vuonna 1990. Äidinkieleltään pohjoissaamenkielinen Holmberg on kasvanut vahvasti saamenkielisessä ympäristössä. Saamen kieli ja kulttuuri ovat hänen taiteessaan voimakkaina läsnä.

Holmberg tuli yhteisössään tunnetuksi jo nuorena yhteispohjoismaisen lastenohjelmasarjan, Unna Junnán juontajana. Myöhemmin hän on saanut laajempaa julkisuutta musiikkinsa ja runoteostensa kautta.

Saamelaisuus ja luonto ovat hänen ilmaisunsa ydin. Holmbergin runoja on käännetty suomeksi, englanniksi, norjaksi, espanjaksi ja saksaksi.

Vuonna 2010 hänet valittiin vuoden nuoreksi taiteilijaksi Riddu Riđđu festivaalilla, ja vuonna 2011 hän sai Kalevalaseuran nuoren taiteilijan palkinnon työstään saamelaiskulttuurin edistäjänä. Vuonna 2014 Holmberg sai Saamelaisneuvoston kirjallisuuspalkinnon runoteoksestaan ”Amas amas amasmuvvat” (suom. Jottei outo tulisi oudommaksi). Teos on myös ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2015.

Lapin taidetoimikunnan mukaan Holmberg rikastuttaa, ylläpitää ja jatkaa saamelaiskulttuuria ja -taidetta ja luo kiintopistettä muille.