1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kohutaiteilija Tykkyläisen veistoshanke torpattiin – "Mehtäläisyys on edelleen vallalla"

Youtube-videoillaan miljoonayleisöjä kerännyt taiteilija Kari Tykkyläinen on närkästynyt Pudasjärven päätöksestä olla tilaamatta häneltä pronssiveistosta. Kaupunginhallitus esitti, että Tykkyläiseltä tilattaisiin veistos rakenteilla olevan hirsikoulun pihaan, mutta suunnitelma tyssäsi kaupunginvaltuustoon.

Kotimaan uutiset
Tykkyläinen kuvaa Pudasjärven naisia ja maisemia.
Hannu Tarvas / Yle

Taiteilija ja perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Kari Tykkyläinen ihmettelee puoluetovereidensa äänestyskäytöstä Pudasjärven valtuustossa. Metsästä salvokseksi -pronssiveistos hylättiin täpärästi äänin 16-15, kahden valtuutetun äänestäessä tyhjää. Näin pronssiteosta ei tilata Tykkyläiseltä.

– Olisin odottanut omalta perussuomalaiselta porukalta kannatusta, mutta kun nekin olivat vastaan, hellurei, antaapa olla. En ole seuraavissa vaaleissa enää perussuomalaisissa ehdokkaana, kertoo pettynyt Tykkyläinen.

En ole seuraavissa vaaleissa enää perussuomalaisissa ehdokkaana

Kari Tykkyläinen

– Maallikko on maallikko. Tätä ei olisi koskaan pitänyt päästää äänestykseen valtuustoon. Arvosteltavaksi kyllä, äänestykseen ei. Asiasta olisi pitänyt päättää asiantunteva toimikunta, jatkaa Tykkyläinen.

Veistosta varten on kerätty kymmeniä tuhansia euroja. Patsas olisi maksanut enimmillään 185 000 euroa.

"Kateus kaatoi veistoshankkeen"

Taiteilija Kari Tykkyläinen on pettynyt pudasjärviseen päätöksentekoon ja ennen kaikkea kateuteen.

– Pudasjärvellä mehtäläisyys on edelleen vallalla. Historia toistaa itseään. Vaikka olen tehnyt työtä Pudasjärven puolesta ja ollut julkisuudessa, niin se kääntyy kateudeksi ja sillä rangaistaan. Siitä nyt tässä oli kysymys, summaa Tykkyläinen.

Pudasjärvellä mehtäläisyys on edelleen vallalla.

Kari Tykkyläinen

Videotaiteilijana tunnettu Tykkyläinen on myös ollut järjestämässä lähes kymmenen vuoden ajan korkokenkäkukkamekkohiihtoja Pudasjärvellä, mutta uhkaa nyt perua erikoisen, satoja katsojia keränneen kesätapahtuman.

Lue seuraavaksi