1. yle.fi
  2. Uutiset

Joulukuusi kannattaa tänä vuonna valita tarkoin – sienitaudin vaivaamassa puussa eivät neulaset pysy

Joulupuuostoksilla kannattaa tänä vuonna olla tavallista tarkempi. Kuusia vaivaava sienitauti voi aiheuttaa neulasten karisemisen ennen aikojaan, varoittaa Luonnonvarakeskuksen tutkija.

luonto
Kuusikauppias myymässä joulukuusia.
Olli Koski / Yle

Tänä vuonna kuusikaupoillla kannattaa olla tavanomaista tarkkaavaisempi. Tämä johtuu sienitaudista, joka värjää kuusen päällimmäiset neulaset ja lopulta tiputtaa ne pois.

Suopursuruoste -niminen sienitauti runteli viime kesänä etenkin Pohjois-Suomen kuusimetsiä, mutta sitä on Luonnonvarakeskuksen mukaan tavattu myös muualta maasta.

Tutkija Juha Kaiteran mukaan sienitautia voi yrittää vältellä lähipäivinä kuusiostoksilla, mutta se voi osoittautua hankalaksi.

– Oikeastaan muuta keinoa ei ole kuin katsella yksiköitä, joista olisi karissut mahdollisimman vähän neulasia tai sitten pitää tyytyä vähän tavallista harvempaan joulukuuseen, naurahtaa Kaitera.

Metsäkeskuksen neuvojan Martti Pentinsaaren mukaan kuusipuissa voi olla ihan hyviäkin oksia, mutta toinen puoli puusta saattaa olla ihan keltaisenruskeana. Kovin taudin runtelemaa joulupuuta hän ei ole valmis ottamaan pirttiin.

Oikeastaan muuta keinoa ei ole kuin katsella yksiköitä, joista olisi karissut mahdollisimman vähän neulasia tai sitten pitää tyytyä vähän tavallista harvempaan joulukuuseen.

Juha Kaitera

– Mieluummin hakisin aivan terveen puun kuin muotopuolen. Kyllähän tulevina vuosina puuhun kehittyy taas komeita neulaskertoja, luonnehtii Pentinsaari.

Sateinen kesä edisti leviämistä

Kuusi saa ruostetartunnan jo alkukesästä suopursun lehdiltä, josta se leviää itiöinä kasvaviin nuoriin neulasiin.

Kesällä suopursuruoste näkyy esimerkiksi vesistöissä isoina ruskeina itiölauttoina, joita saatetaan erehtyä pitämään vaikkapa turvetuotannon aiheuttamina.

– Sateinen kesä on otollinen suopursuruosteen leviämiselle. Kun suopursuruostetta on joinakin vuosina runsaasti, ovat nuorimmat neulaset karisseet puista kokonaan, toteaa Kaitera.

Pohjois-Suomessa suopursuruostetta oli Luonnonvarakeskuksen mukaan jo viime vuonna vuonna, mutta ei näin paljon kuin tänä vuonna.

Lue seuraavaksi