Tällaisen kuvan Facebook sinusta antaa – näin vähennät mainoksia

Facebookin käyttäjä törmää väkisin sivuilleen nouseviin mainoksiin. Ne eivät singahda esiin sattumalta. Yhteisöpalvelu analysoi käyttäjäänsä koko ajan, ja muodostaa ihmisestä oman kuvansa. Mutta mahdatko nähdä itsesi tässä tietokoneen luomassa peilissä?

internet
Facebook-logo
Nina Keski-Korpela / Yle

Facebookissa on mahdotonta kiertää mainoksia, sillä se on nimenomaan tarkoitettu kohdistetun mainonnan välineeksi. Tämän vuoksi yhteisöpalvelu yrittää analysoida käyttäjiään tarkasti.

Automatisoitu, monimutkainen järjestelmä tutkailee, mistä käyttäjä tykkää, mitä hän jakaa, ja millä sivuilla hän ylipäätään internetissä vierailee. Näistä kaikista Facebook muodostaa henkilöstä oman profiilinsa, joka voi olla ihan toista kuin ihmisen itsensä luoma julkinen kuva. Puhumattakaan siitä, millainen ihminen oikeasti omasta mielestään on.

Jos haluat tietää, mitä Fb ajattelee sinusta – toimi näin

Facebookin käsitys sinusta selviää kohtalaisen helposti. Hiiri viedään sivuille ilmestyneen mainoksen päälle, jolloin sen oikeasta ylänurkasta löytyy pieni ruksi.

Ruksia klikkaamalla pääsee valikkoon, josta löytyy muun muassa kysymys miksi näen tämän? Tämä johtaa edelleen valikkoon, jossa ovat mainosasetukset ja hallitse mainosasetuksia.

Edessä on nyt lista haku- ja avainsanoista, jotka Facebookin mukaan kuvaavat käyttäjää. Yhteisöpalvelu ei tunnu valitsevan vaihtoehtoja kovinkaan tiheällä seulalla, sillä samaan listaan mahtui yhdellä käyttäjällä esimerkiksi psykedeelinen rock, johtaminen ja hiustyyli.

– Jos käyt poistamassa kaikki nämä hakusanat, niin mainonnan määrä vähenee. Tietääkseni ei ole olemassa sellaista luotettavaa ohjelmaa, jolla mainokset saisi kokonaan pois, toteaa tietoturva-asiantuntija Mikael Albrecht F-Secure Labsista.

Sinällään valtaosa Facebookin mainoksista on todellisia, oikeiden yritysten mainoksia. Aina väliin voi kuitenkin törmätä hiljattain perustettuun sivuun, joka houkuttelee luokseen seuraajia esimerkiksi järjestämällä arpajaisia.

Niitä ei ole luvassa, vaan sivu on perustettu, jotta se voidaan myydä eteenpäin – tykkääjineen kaikkineen.