Metsäkoneala totaaliseisokissa – talven puute, kvartaalitalous ja lakkouhka riesana

Metsäkonealalla kuluva syksy on ollut poikkeuksellisen vaikea. Korjuukelit ovat olleet tänä syksynä hankalat ja lisäksi teollisuus jarruttelee voimakkaasti hakkuita. Tammikuun alkupuolella metsäkonealaa uhkaa lisäksi lakko.

Kotimaa
Metsäkone työssään pimenevässä metsässä.
Suurin osa metsäkoneista seisoo nyt toimettomana.Mati Myller / Yle

Multialaisen metsäkoneyrittäjä Pertti Lehtomäen mukaan metsäpuolellekin on ikävästi viime vuosina tullut kvartaalitalousajattelu.

– Nyt on harvinainen tilanne, että valtakunnassa seisoo liki 80 prosenttia kaikista metsäkoneista. Meilläkin on 11 koneketjua, joista vain yksi on tällä hetkellä töissä. Näin totaaliseisokkia ei ole ollut, tällä hetkellä jarruttaa kaikki metsäyhtiöt yhtä aikaa, en heti muista tällaista tilannetta, pohtii Lehtomäki.

Näin totaaliseisokkia ei ole ollut.

Pertti Lehtomäki

Ongelman ytimessä ovat runsaat talvileimikot, jotka pystyy korjaamaan vain jäisen maan aikana. Lehtomäen mukaan on todella harvinaista, että näin lähellä joulua maat ovat aivan sulia, lunta ei ole yhtään, pienet tiet ovat märkiä ja rekat eivät pääse kulkemaan.

– Keli sanelee, että tällä hetkellä on vaikea toimia. Yrittäjänä kannan huolta työporukasta ja kassavirrasta. Nämä kuukauden seisokit ovat huono yhtälö.

Samoilla linjoilla on Keski-Suomen metsäkoneala työntekijät ry:n puheenjohtaja, metsäkoneen kuljettaja Tapani Collin.

– Työtä on ollut melko huonosti tarjolla talvikelejä odotellessa, koneet ovat pyörineet vajaalla jo pidemmän aikaa, vuodet ovat muuttumassa lauhemmiksi, siitä se on seurausta, analysoi Collin.

Vuodet ovat muuttumassa lauhemmiksi.

Tapani Collin

– Puuta pitäisi korjata läpi vuoden, koneet on kalliita. Siinä ei muutama pakkasyö auta. Tarvitaan 20 asteen pakkasia viikko tai kaksi tai sitten tulee lunta 60-70 senttiä, niin se omalta osaltaan helpottaa korjuuta, arvioi puolestaan Pertti Lehtomäki.

Ylimääräisenä metsäkonealan uhkana leijuu mahdollinen lakko tammikuussa. Neuvottelut työehtosopimuksesta katkesivat muun muassa kiistaan palveluvuosilisistä. Ylityökielto on alkamassa 17. joulukuuta. Lakko uhkaa 11. tammikuuta, jos sopimukseen ei päästä.

– On todella huono yhtälö lyödä ensi vuoden puolella hanskat tiskiin. Peräänkuulutan sitä, että jokaisen toimijan pitää kantaa yhteiskuntavastuunsa, jotta pyörät pyörisivät. Suomen talous on siinä jamassa, että se ei kestä ylimääräisiä seisokkeja. Se näkyy vientituloissa välittömästi, jos vehkeet pysähtyvät, murehtii Lehtomäki.

Tukkipino metsässä.
Tenho Tornberg / Yle