Merirosvolaiva oli syyttäjän mukaan vain osa liikemiehen talousrikosvyyhtiä

Kruunupyyläistä liikemies Karl Lindroosia koskevan laajan talousrikosjutun käsittely alkoi torstaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan Merirosvopuistoakin Kokkolassa hetken pyörittänyt mies aiheutti velkojille yli 1,1 miljoonan euron vahingon.

Kotimaa
Merirosvolaiva
YLE / Ritva Karhula

Pohjanmaan käräjäoikeudessa Vaasassa luettiin liikemies Karl Lindroosille syytteet torstaina muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta.

Lindroos kiistää kaikki syytteet.

Asiasta ensimmäisenä kirjoittaneen Keskipohjanmaa-lehden mukaan liiketoimia rahoittanut pankki vaatii oikeudessa 1,3 miljoonan euron korvausta ja verottaja 530 000 euroa.

Syyttäjän mukaan Lindroos siirsi omistamansa Kiinteistö Oy Kruununpyyn Kirkkotie 8:n omaisuutta itselleen ja siirsi edelleen varoja ulkomaille vuosina 2008–2011. Väitetyt rikokset alkoivat siis jo ennen kuin hän hankki paljon huomiota saaneen "merirosvolaivan". Syytteen mukaan väärät tilikirjaukset ja omaisuuden siirrot liittyivät muun muassa liikemiehen Kruunupyyssä omistaman hotellin irtaimistoon ja merirosvolaivaan.

Verottajaa hän yritti syytteen mukaan harhauttaa perusteettomien kulukirjausten ja omaisuuden siirtojen lisäksi vaatimalla merirosvolaivan hankintaan liittyvää arvonlisäveron vähennystä liki 200 000 euroa, vaikka laivan luovutus oli arvonlisäveroton.

Merirosvolaiva Kokkolassa

Merirosvopuisto oli auki Kokkolan asuntomessukesänä 2011. Sen jälkeen laiva jäi Vanhansatamanlahden pienvenesatamaan kunnes sen laiturisopimus umpeutui 2014. Poliisi keskeytti laivan siirron heinäkuussa 2014 ja takavarikoi sen Turussa.

Torstain valmistelevassa istunnossa sovittiin muun muassa todistelusta ja varsinaisen oikeudenkäynnin ajankohdasta. Se venyikin poikkeuksellisen kauaksi valmistelevasta istunnosta eli tammikuuhun 2017.

– Se oli osin onnettomien sattumien summa. Päämieheni asuu osin ulkomailla ja hänet pitää kutsua pääkäsittelyyn Yhdysvalloista. Jotta se menee hallinnollisesti oikein, se vie aikaa. Lisäksi juristien aikatauluista pitää löytyä yhteinen aika. Jätämme elokuussa oikeudelle yksityiskohtaisen vastineemme syytteisiin, kertoo Lindroosia avustava maan juristieliittiin lukeutuva Kai Kotiranta Ylelle.