Hyppää sisältöön

Eksote ja pienkunnat riitelevät palvelumaksujen korottamisesta

Länsi-Saimaan kunnat haluvat korottaa palvelumaksuja hallituksen linjauksen mukaisesti 30 prosenttia. Eksoten hallitus on vastaan.

Kuva: Tommi Parkkinen/Yle

Eksoten palvelumaksujen korottamisesta on syntymässä kiista Etelä-Karjalan pienkuntien ja Eksoten välille.

Eksoten hallitus on päättämässä, että terveyspiiri ei nosta palvelumaksuja 30 prosenttia niin kuin Suomen hallitus on linjannut.

Läntisen Etelä-Karjalan kuntia edustava Länsi-Saimaan kuntien neuvottelukunta kuitenkin haluaa, että Eksote nostaisi palvelumaksuja hallituksen linjan mukaisesti 30 prosenttia.

Rymään kuuluvat Lemi, Taipalsaari, Saivitaipale ja Luumäki.

Kunnat perustelevat kantaansa kuntien Eksote-rahoitusosuuksien nousulla. Ne haluavat pienentää palvelumaksujen korotuksella omia maksujaan Eksotelle.

– Meridän maksuosuudet on vuosi vuodelta noussut niin paljon, että jos näitä nostetaan, niin on parempi, että nostosta saatavat rahat käytetään Eksoten toimintaan ja meidän maksuosuutta Eksotelle vastaavasti lasketaan, Lemin kunnanhallituksen puheenjohtaja Eija Sinkko (kesk.) perustelee.

Eksoten hallitus ei halua nostaa maksuja

Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) hämmästelee Länsi-Saimaan kuntien irtiottoa. Vesterisen mukaan Länsi-Saimaan kunnat aikovat käydä sairaiden kukkarolla.

– Mielestäni on epätervettä ja moraalitonta lähteä hakemaan ratkaisua sairaiden, vammaisten ja vanhojen ihmisten kukkarosta. Ei meillä muutenkaan ole korotettu näitä maksuja muuten kuin hyvin maltillisesti indeksikorotuksen periaattella, Marja-Liisa Vesterinen sanoo.