Niinistö: Suomi valmis vastaamaan Ranskan avunpyyntöön

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi perjantaina, että Suomi on valmis auttamaan Ranskaa muun muassa lähettämällä lisävoimia Maliin.

politiikka
Presidentti Sauli Niinistö ilmoitti, että Suomi vastaa Ranskan avunpyyntöön vahvistamalla osallistumista YK:n Mali-operaatiossa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomi on valmis vastaamaan Ranskan avunpyyntöön muun muassa lähettämällä lisää joukkoja Malin YK-operaatioon Afrikkaan.

– Olemme lähettämässä Maliin nyt kymmenen henkilöä lisää asiantuntija- ja tarkkailuapuun. Sen jälkeen mahdollisesti katsotaan vielä, mitä Malissa voitaisiin tehdä tämän lisäksi.

Niinistön mukaan Suomella on myös valmiuksia jatkaa ja tehostaa Irakin Erbilin koulutusohjelmaa, jossa viitisenkymmentä suomalaista sotilasta kouluttaa nyt kurdiarmeijaa. Lisäksi Suomi voisi myös laajentaa Unifil-operaatiota Libanonissa ja siten vapauttaa ranskalaisia tästä toiminnasta.

– Me olemme myös luovuttaneet jo yhteisten kuljetuskoneiden lentotunteja Suomelta Ranskalle huoltokuljetuksia varten. Kyllä tässä yhteensä aika kattava vastaus pystytään Ranskalle antamaan.

Presidentti kommentoi asiaa perjantaina ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (utva) ja presidentin kokouksen jälkeen.

Ranska pyysi marraskuussa EU-mailta apua Pariisissa tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Kyseessä on unionin historiassa ensimmäinen kerta, kun jokin maa pyytää muilta jäsenmailta apua vetoamalla turvatakuisiin.

Suomi vastaa myös Yhdysvaltojen avunpyyntöön

Myös Yhdysvallat on pyytänyt Suomesta apua taistelussa Isis-järjestöä vastaan. Niinistön mukaan tähän pyyntöön vastataan suoraan Erbilin koulutusohjelmaa tehostamalla.

– Yhdysvaltojen pyynnössä on myös taloudellisia panostuksia muun muassa Irakin jälleenrakentamiseen. Niiden kohdalla mahdollisuuksia avunantoon täytyy tarkastella vielä erikseen budjettiministeriön puolella.

Suomen muille maille antaman avun tarkemmat yksityiskohdat ovat Niinistön mukaan vielä selvittelyn alla. Esimerkiksi vielä ei ole tiedossa, kuinka paljon Erbilin ohjelmaa voitaisiin tehostaa.

Niinistö näkee hyvin tärkeänä sen, että Suomi auttaa muita maita terrorin vastaisessa taistelussa.

– Kysymys on koko Euroopan turvallisuudesta ja myös meidän omasta turvallisuudestamme ja siinä me haluamme tehdä paljon.