Raudaskylän opisto polttopulloiskun jälkeen: tapahtuma käsitelty, luottamus palautunut

Elämä Raudaskylän kristillisellä opistolla Ylivieskassa on tasaantunut runsas kuukausi tehdyn polttopulloiskun jälkeen. Iskun tekijät ovat selvillä. Rehtori saa tasaiseen tahtiin puheluita turvapaikanhakijoista huolestuneilta ihmisiltä.

Rehtori Jukka Hautala osallistui torstaina Kokkolassa turvapaikanhakijoita koskeneeseen keskusteluun. Taustalla pakolaiskoordinaattori Otto Salo. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Rehtori Jukka Hautala sanoo, että  pyhäinpäivää vasten aamuyöllä tehty isku oli hälyttävä.

— Siinä ylitettiin sellainen kynnys, jota ei suomalaisessa elämänmenossa helposti ylitetä. Tässä mielessä se oli järkytys.

Opisto on käsitellyt iskua maahanmuuttajanuorten, opiskelijoiden ja henkilökunnan kanssa.

— Luottamus siihen, että asia pysyy hallinnassa, palautui mielestäni varsin pian.

Huolestuneita soittoja jatkuvasti

Hautala tuntee maahanmuuttovastaisuuden ja muun maailman pelot. Opiston arjessa hän ei sitä tunnista, mutta palautetta tulee jatkuvasti.

— Minä saan tasaiseen tahtiin puheluita ihmisiltä, jotka ovat hyvin huolissaan. Kysymys on siitä, onko meillä maahanmuuttajia. Pitääkö opisto varmasti huolen siitä, että he eivät ole missään tekemisissä suomalaisten nuorten kanssa?

Rehtorin sanoo kertovansa, että toiminnan tarkoitus on juuri päinvastainen kuin soittajien toiveet. Opisto haluaa, että nuoret olisivat mahdollisimman paljon tekemisissä suomalaisten nuorten kanssa.

Hautalan mukaan soittelujen tapaista palautetta tulee yllättävän paljon, hänen mukaansa se kertoo ihmisten aidosta huolesta ja pelosta. Mutta:

Se kertoo myös siitä, että he ovat kovin yksipuolisella ja vähäisellä tiedolla ja hyvin suurilla ennakkoluuloilla liikkeellä.

— Se kertoo myös siitä, että he ovat kovin yksipuolisella ja vähäisellä tiedolla ja hyvin suurilla ennakkoluuloilla liikkeellä. He pystyvät kuitenkin etäältä näkemään tämän tilanteen paljon meitä paremmin.

Hautala sanoo, että hän ei katso pakolaisuutta hyvällä. Se on hänen mielestään aina inhimillinen tragedia, joka pitää vain hoitaa.

— On lähdettävä siitä, että me emme voi ihmisiä ampua rajalle, emmekä voi heitä vankilaan laittaa tai palauttaa takaisin. Meidän on pidettävä heistä hyvää huolta.

Suomeen jäävät on Hautalan mukaan varustettava maahan kunnolla. Palautuville taas on varmistettava kuva siitä, että Suomessa heitä autettiin.

Kansanopisto hyvä paikka

Rehtori Jukka Rauhalan mielestä kansanopisto sopii hyvin turvapaikanhakija nuorten sijoituspaikaksi, siihen auttaa opistojen perinteinen opetusajatus.

— Sen vahvuus on, että me elämme heidän kanssaan samaa arkea. Me syömme samaa ruokaa, istumme samalla penkillä kuin he.

— Kun ollaan samaa arkea jakamassa, kanssakäyminen on luontevaa. Opistossa kaikilla on mahdollisuus oppia, opettaa ja riisua ennakkoluuloja. Samalla varmistutaan siitä, että nämä ihmiset ovat turvallisia.

Auttamishalua on, mutta...

Suomalaisten auttamishalussa ja hyväntahtoisuudessa Jukka Hautala näkee myös sitä, mihin arvostelijat viittaavat: sinisilmäisyyttä.

Auttaessaan nuoria turvapaikanhakijoita suomalaiset kohtelevat heitä monesti kuin lapsia, sanoo Hautala. Niin kauan, kun he ovat kilttejä ja tottelevaisia, he pysyvät lapsen roolissa suhteessa auttajiinsa.

— Jos se lapsi sitten kasvaakin aikuiseksi, me olemme hukassa. Koska tilanne vaatii meitä muutokseen.