Porvoo saa polkupyörätaksin – taustalla yrittäjän huoli nuorisotyöttömyydestä

Yrittäjä Timo Helle on jo pitkään tuntenut huolta nuorten työttömyydestä ja miettinyt miten kantaa kortensa työllistämiskekoon. Sitten välähti ja tuloksena on Etelä-Suomen ensimmäinen polkupyörätaksi.

Kotimaa
Polkupyörätaksi Porvoon vanhassa kaupungissa
Polkupyörätaksi on koeajossa Porvoon vanhassa kaupungissa.Timo Helle/Biketaksi

Talous- ja tilintarkastusalan yrittäjä Timo Helle on potenut moraalista tuskaa ja tuntenut yhteiskunnallista huolta nuorista työttömistä. Asia tuli entistä lähemmäksi, kun oma teinipoika yritti löytää töitä kesäksi. Ensimmäinen kesätyöpaikka on ollut kiven alla eikä edes isän apu ole auttanut.

– Voi sanoa, että yhteiskunnallinen vastuu nuorista on painanut minua ja olen kovasti miettinyt, miten voisin helpottaa nuorten työllistymistä. Sitten keksin tämän polkupyörätaksin, kertoo yrittäjä Timo Helle.

Yksi työntekijä on jo palkattu polkuhommiin ja kesätöihin otetaan muutama lisää. Helle aikoo itsekin polkea pyörää aina silloin tällöin.

Pyörätaksin pysäkki Porvoon vanhassa kaupungissa.
Pyörätaksin pysäkki Porvoon vanhassa kaupungissa.Outi Pukkila/Yle

Timo Helteen perustama Biketaksi aloittaa varsinaisesti toimintansa kesäkuun alussa, mutta tulevana viikonloppuna otetaan polkupyörätaksiin ensituntumaa. Nyt käytössä on yksi ajopeli ja kesällä yhteensä kolme. Sähköpyörän kyytiin ja turvavöihin mahtuu kaksi kerrallaan.

– Tämä on ekologinen kulkupeli, jota jaksaa polkea pahimmissakin mäissä, vakuuttaa Helle.

Ja pahoja mäkiä Porvoossa riittää, sillä esimerkiksi Tuomiokirkko nököttää korkean mäen päällä eikä kaupungissa ole muutenkaan matalaa maastoa. Porvoossa polkupyörätaksilla on neljä pysäkkiä: kaksi vanhassa kaupungissa ja kaksi joen länsipuolella.

Muutama vuosi sitten porvoolaisriksan kaltainen taksi kulki Ylivieskassa ja toinen Kemissä. Viime kesänä Tampereella tuli käyttöön kaksi ikäihmisille tarkoitettua riksataksia, joita ajavat vapaaehtoiset pyöräluotsit.