Turistit haluavat rajan näkyviin – Victoriantorille saisi kaivattua eloa pienillä muutoksilla

Tornion ja Haaparannan yhteiseltä torilta puuttuu sellainen elämä, joka sinne kuuluisi. Kahden opiskelijan tekemä opinnäytetyö antaa selkeät ohjeet mitä torille pitäisi tehdä, jotta siitä tulisi turistihoukutus ja paikallisten olohuone. Kaupunki lupaa tarttua vinkkeihin.

matkailu
Victoriantorilla sijaitsevat Rajakaari ja taideteos Rajajoutsen, joiden keskellä kulkee Suomen ja Ruotsin valtakunnan raja.
Suomen ja Ruotsin valtakunnan raja kulkee valko-kelta-sinisen rajakaaren ja taustalla näkyvän rajakanavan sekä -joutsenen keskellä Victoriantorilla. Jos tätä ei tiedä, ei se turistille paikalla selviä mistään kyltistä.Laura Holappa / Yle

Tornion ja Haaparannan yhteinen Victoriantori haluttiin tehdä mahdollisimman rajattomaksi, jotta se parhaiten symboloisi kaksoiskaupungin elämää.

Suunnittelussa unohtuivat turistit, jotka haluaisivat kuvata itsensä nimenomaan näkyvän rajamerkin vieressä.

Torin hiljaiseloon puuttuivat Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijat Henrik Mattson ja Janne Saarela, jotka kehittivät tukun ideoita torielämän kehittämistä varten. Yksi tärkeimmistä on rajan merkitseminen vaikkapa koordinaateilla ja rajaviivalla.

– Torilla ei ole selkeää merkkiä rajasta, se on turistin itsensä kuviteltava. Turisteille pitäisi kertoa missä raja sijaitsee, jotta torista voitaisiin kehittää matkailukohde, Mattson huomauttaa.

– Siellä on jo havaittavissa meemi-ilmiö, eli turistit käyvät rajalla ottamassa itsestään kuvan. Tätä ilmiötä tulisi vahvistaa ehkä jonkinlaisen monumentin avulla, Saarela jatkaa.

Torilla ei ole selkeää merkkiä rajasta, se on turistin itsensä kuviteltava. Turisteille pitäisi kertoa missä raja sijaitsee.

Henrik Mattson

Tornio aikoo tarttua ideoihin

Mattsonin ja Saarelan mukaan torin mahdollisuuksia ei ole vielä hyödynnetty. Opiskelijat ideoivat muun muassa useita tapahtumia eri vuodenajoille ja heittivät kaupungille myös vinkkejä konkreettisista muutostöistä.

– Keskiosassa on pyörätelineitä eivätkä ihmiset oikein käytä niitä. Ne ovat siinä vähän tiellä, jos torille tulee markkinatoimintaa ja tapahtumia. Sijoittaisimme ne uudelleen, Saarela antaa esimerkin.

Tornion kaupunki ottaa opiskelijoiden ehdotukset vastaan kiitollisena. Kaupunginarkkitehti Jarmo Lokio myöntää olevansa ideoista "lapsellisen innostunut" ja vakuuttaa, että asia myös etenee – kunhan ensin saadaan selvyys millä aikataululla Haaparannan puolella ammottava monttu rakentuu.

– Ideat olivat ihan mahtavia, kyllähän tämä huutaa elävyyttä ja toimintaa. Matkailun näkökulma on todella tärkeä, kun lähetään kehittämään Haaparannan ja Tornion kaksoiskaupungin elämää uudelle tasolle, Lokio hehkuttaa.