Rengasliikkeet menettävät asiakkaita Venäjälle – "Ei se koskaan hyvältä tunnu"

Venäjän puolelle suuntautuva autojen rengas- ja varaosakauppa vie asiakkaita itäsuomalaisilta rengasliikkeiltä. Renkaat saa itärajan toiselta puolelta tällä hetkellä noin puolet halvemmalla kuin kotimaasta ruplan heikon kurssin vuoksi. Joensuulainen rengasliike on vuoden aikana menettänyt muutamia prosentteja asiakkaistaan itänaapuriin.

Kotimaa
Nastarenkaita rengasliikkeessä.
Esa Huuhko / Yle

Suomalaisten autoilijoiden Venäjällä tekemät rengas- ja varaosakaupat näkyvät joensuulaisten rengasliikkeiden asiakasmäärissä.

TT-Renkaan yrittäjän Tomi Timosen mukaan muutama prosentti hänen asiakkaistaan on kaikonnut itään ruplan romahtamisen jälkeen.

– Ei se koskaan hyvältä tunnu. Varsinkin, kun veromarkat menevät toiselle puolelle. Kaikki on suhteellista, mutta meidän pitää elää tämän asian kanssa, Timonen sanoo.

Muutos asiakasmäärissä näkyy vuoden kylmimpinä aikoina.

– Hintaeroa on etenkin talvirenkaissa. Kesärenkaiden kanssa ollaan melko samoissa. Vielä enemmän se varmaankin vaikuttaa isommissa liikkeissä, Timonen pohtii.

"Hankala varmaan on takuuta kysellä"

Autonrenkailla on EU-alueella Unionin määräämä kahden vuoden takuuaika. Rengasyrittäjä Timonen ei ole vielä kuullut asiakkailtaan, kuinka takuut Venäjällä hoidetaan.

Villi veikkaus hänellä kuitenkin on.

– Hankala varmaan on siellä takuuta kysellä, todennäköisesti venäläinen nostaa kädet pystyyn, että ne on viety rajan yli.

Vastaan sen sijaan on tullut tapauksia, jossa renkaat on ostettu itänaapurista, ja niiden takuuta kysytty Joensuussa.

– Jonkun verran on kyselty, voidaanko tehdä jotain näille kun on vähän pystyheitollista rengasta. Eihän me voida tehdä niille mitään. Takuu hoituu vain ja ainoastaan ostopaikasta, Tomi Timonen kertoo.