1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lahjanaru voi koitua kissan kohtaloksi

Naru voi tukkia kissan ruoansulatuskanavan sekä pahimmassa tapauksessa viiltää suolen puhki ja aiheuttaa vakavan vatsakalvontulehduksen. Suurin osa leikkauksista päättyy onnellisesti, mutta jos hoidossa viivytellään, voi leikki pakettinarun kanssa saada ikävän lopun.

Kuva: Sannimari Lehtilä / Yle

Kissanomistajien on syytä olla joulun aikaan tarkkana, sillä lahjanaru voi koitua lemmikille kohtaloksi. Eläinlääkäri Tuula Soini Univetistä kertoo, että heille tuodaan joka joulu hoidettavaksi muutamia kissoja, jotka ovat syöneet lahjanarua.

– On aina todella vakava tilanne, jos kissa on syönyt lahjanarua, Soini sanoo.

Naru aiheuttaa elimistössä vahinkoa hyvin helposti ja salakavalasti. Tavallisia tukosoireita ei välttämättä aluksi tule lainkaan. Mahdollisia oireita tukoksesta ovat oksentelu, ruokahaluttomuus ja vatsakivut. Jos on epäilys, että kissa on päässyt syömään lahjanarua, on lemmikki toimitettava välittömästi eläinlääkäriin.

Myös villalanka tekee pahaa jälkeä

Toisinaan narun joutumisen kissan elimistöön huomaa siitä, että pätkä narua pilkottaa kissan suusta. Karhea kieli saa narun helposti kiertymään kielen ympärille. Kieleen ankkuroitunut naru vetää suoliston kasaan ja suolten liikkeet saavat narun kiristymään.

Lopulta naru saattaa leikata suolen seinämän auki, jolloin suolen sisältö vuotaa vatsaonteloon. Se voi aiheuttaa hengenvaarallisen vatsakalvontulehduksen.

Ongelmat eivät päde vain lahjanaruun, vaan vaarallisia ovat yhtäläillä muut narut ja langat, joita saattaa olla myös kissojen leluissa.

– Lahjanaru on joustamatonta, teräväreunaista ja sulamatonta. Sen vuoksi se voi aiheuttaa ehkä enemmän vahinkoa, mutta myös villalanka tekee pahaa jälkeä. Kissoja kuitenkin usein houkuttelee erityisesti kiharainen pakettinaru, eläinlääkäri Soini sanoo.

Leikkaus usein tarpeen

Jos on epävarmaa, onko kissa syönyt narun, voidaan kissaa joissakin tapauksissa tarkkailla ja odottaa, että naru poistuu elimistöstä luonnollista reittiä.  Siihen liittyy kuitenkin Soinin mukaan komplikaatioriskejä. Leikkaus on tarpeen monissa tapauksissa.

– Leikkaus on nopein, tehokkain ja turvallisin tapa. Ne onnistuvat pääsääntöisesti hyvin, mutta onnistumiseen vaikuttaa muun muassa se, kuinka nopeasti kissa on tuotu hoitoon, Soini sanoo.

Leikkauksessa ruoansulatuskanava joudutaan usein avaamaan monesta kohdasta. Mitä useammasta kohdasta joudutaan leikkaamaan, tai jos osia suolesta joudutaan kokonaan poistamaan, sitä suurempi komplikaatioriski on.