1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Malariakuolemat romahtaneet Afrikassa lähes puoleen vuosituhannen vaihteesta

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan vuoden 2001 jälkeen Afrikassa on onnistuttu ehkäisemään yli 600 miljoonaa sairastumista.

Anopheles gambiae -malariahyttynen. Kuva: Stephen Morrison / EPA

Malarian aiheuttamien kuolemantapausten määrä on jäämässä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa tänä vuonna alle puolen miljoonan, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO.

WHO:n tarkka arvio on 438 000, mikä on lähes puolet vähemmän kuin vuonna 2000, jolloin tautiin menehtyi peräti 839 000 ihmistä. Useissa maissa malaria on jo lähellä katoamista.

Alle 5-vuotiaiden lasten malariakuolemien määrä on romahtanut 71 prosenttia ja kaikissa ikäryhmissä pudotusta on 66 prosenttia.

WHO:n raportin mukaan suurin vaikutus muutokseen on ollut hyttysverkoilla. Myös suihkutettavat hyttysmyrkyt ja artemisiiniin perustuva yhdistelmähoito ovat osoittautuneet tehokkaiksi.

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli puolet väestöstä nukkuu nykyisin hyttysmyrkyillä käsitellyn hyttysverkon alla. Vuonna 2000 näin teki vain kaksi prosenttia.

Kuolleisuuden vähenemisen lisäksi Afrikan maat ovat säästäneet miljoonia euroja terveydenhoidon kustannuksissa.

– Saharan eteläpuolisessa Afrikassa yli puolet väestöstä nukkuu nykyisin karkotteilla käsitellyn hyttysverkon alla. Vuonna 2000 näin teki vain kaksi prosenttia, sanoo WHO:n pääjohtaja Margaret Chan.

Chanin mukaan malarian vähenemistä ovat edesauttaneet testien yleistyminen ja lääkkeiden saatavuuden paraneminen. Niiden ansiosta yhä useammat ovat pääseet ajoissa asiaankuuluvaan hoitoon.

Kahdessa maassa yli kolmannes malariakuolemista

Tautitilanne on vaikein Nigeriassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Koko maailman malariakuolemista yli kolmannes sattui tänä vuonna näissä maissa.

WHO:n laskelmien mukaan vuoden 2001 jälkeen Afrikassa on onnistuttu ehkäisemään arviolta 663 miljoonaa sairastumista.

Taistelua ei kuitenkaan ole vielä voitettu, sanoo WHO:n malariaohjelman johtaja Pedro Alonso. Monissa maissa hyttyset ovat tulleet vastustuskykyisiksi hyönteismyrkyille. Myös lääkkeille voi käydä samoin, hän varoittaa.

Viiden viime vuoden aikana 78:sta myrkkyjen vastustuskykyä seuraavasta maasta peräti 60 on raportoinut vastustuskyvystä ainakin yhdelle hyönteismyrkylle.