1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirkkoherra: "Ystävällinen katse on merkittävä asia keskellämme oleville muukalaisille"

Pieninä murusina, ei heti isoina roihuina, kuvailee vs. kirkkoherra Aila Kemppainen kirkon sanoman perille menemistä. Tänä jouluna kirkon sanoma korostaa Suomeen muualta tulleiden hyväksymistä.

Kuva: Yle

Joulun aikaan ihmiset hakeutuvat kirkkoon. Kajaanin seurakunnan vs. kirkkoherra Aila Kemppaisen mukaan juhla-aika haastaakin kirkon kaivautumaan juurille.

– Meidän pitää mennä sen hipleen alle. Kirkon sanoman pitäisi kertoa, että miksi vietämme pääsiäistä tai joulua. Se on hyvin vahva yhteisöllisyyden kokemus, että saa tulla yhdessä kirkkoon.

Kajaanissa joulu näkyy kirkoissa lisääntyneinä messuina, joihin ihmiset hakeutuvat yhä enenevässä määrin.

– Kun katsoo tilastoja, niin varsinkin joulupäivänä ihmiset löytävät kirkkoon. Tähän vaikuttavat monet pyhät, sanoo Aila Kemppainen.

Kirkon työntekijällä iso vastuu esittää sanoma raikkaana

Kemppainen uskoo, että ihminen etsii ja löytää joulunpyhien aikaan kirkosta vastauksia isoihin pohdintoihin.

– Kirkko houkuttaa ja vetää puoleensa perimmäisten kysymysten äärelle. Jos ajatellaan vaikka joulun sanomaa, niin jouluhan on juhla, jossa haikaillaan lapsuuteen. Siinä samalla teemme matkaa omille syville juurille.

Meillä on nyt paikka avata ovi, kohdata tuntematon ja olla hänelle ystävällinen, kuunnella häntä, vaikka yhteistä kieltä ei ole.

Aila Kemppainen

– Siinä kirkon työntekijällä on sanoittajana iso tehtävä, että sanoma tulisi kaikille kirkkaana ja raikkaana. Jos minä en esimerkiksi siihen uskoisi, niin työlläni olisi todella hatara pohja, sanoo Kemppainen.

Kauneimmissa joululauluissakin olisi vs. kirkkoherra Aila Kemppaisen mielestä hyvä murustella asioita. Ihminen ei ehkä pysty vastaanottamaan vastauksia isoina roihuina, mutta jo se, että saa olla yhdessä toisten kanssa kirkossa voi avata pohdintoja.

– Meidän keskellämme on tänä jouluna paljon enemmän muualta tulleita kuin aikaisemmin, on maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Meillä on nyt paikka avata ovi, kohdata tuntematon ja olla hänelle ystävällinen, kuunnella häntä, vaikka yhteistä kieltä ei ole. Ystävällinen katse on merkittävä asia keskellämme oleville muukalaisille, kuvailee Kemppainen.