Metallinpaljastimet vastaanottokeskukseen – Maahanmuuttovirasto: ennenkuulumatonta

Asikkalaan tulevaan vastaanottokeskukseen asennetaan turvatarkastuslaitteet ensi viikolla. Kyseessä on tiettävästi maan ensimmäinen vastaanottokeskus, jossa turvaudutaan näin järeisiin keihoihin.

turvapaikanhakijat
Tallukka Vääksyssä.
Heikki Ahonen / Yle

Asikkalassa hotelli Tallukkaan tulevaan vastaanottokeskukseen otetaan käyttöön lentoasemilta tutut turvatarkastuslaitteet. Laitteet asennetaan Vääksyssä sijaitsevaan hotelliin ensi tiistaina.

Jan Käppi Suomen Turvaprojektit Oy:stä kertoo, että vastaanottokeskukseen asennetaan turvaportti.

– Laitteet täyttävät lentoasemienkin vaatimukset. Me pystymme laitteilla tarkastamaan vastaanottokeskukseen tulijat sen varalta, ettei kenelläkään ole mukana aseita tai muutakaan kiellettyä, sanoo Käppi.

Käpin mukaan Vääksy on ensimmäinen vastaanottokeskus, joka turvautuu turvatarkastuslaitteisiin. Käppi uskoo, että muut vastaanottokeskuksen harkitsevat vielä samaa parantaakseen asukkaiden turvallisuutta.

Suomen Turvaprojektit Oy:lle ei ole tullut vielä tilauksia muista vastaanottokeskuksista. Myöskään Maahanmuuttovirastossa ei ole kuultu vastaavista turvatoimista.

– Ei ole kuultu, enkä usko, että missään muussa vastaanottokeskuksessa on tällaista, sanoo Maahanmuuttoviraston tiedottaja Kaisa Härkisaari.

Turvaportti käyttöön vain öiseen aikaan

Vastaanottokeskuksen operaattori Kotouma Oy:n toimitusjohtaja Lari Christensen kertoo, että metallinilmaisinta aiotaan käyttää vain öiseen aikaan.

– Meillä on silloin pienempi miehitys. Me voimme ottaa portin käyttöön tarvittaessa.

Christensenin mukaan portilla on ennaltaehkäisevä vaikutus.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuvat Vääksyyn ensi viikolla.

_Täsmennetty turvalaitteita 11.12.2015 klo 17:20 Kotouma Oy:n toimitusjohtaja Lari Christensen kertoo, että laitevalmistajalla on ollut väärinkäsitys tilatuista laitteista. _