1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansa laulaa Minnan joululaulua nyt toista vuotta Kauneimmissa joululauluissa

Suomalaiset ovat laulaneet kauneimpia joululauluja kirkoissa ja joulujuhlissa 43 vuotta. Joululauluvihkonen pitää vuodesta toiseen sisällään kansan rakastamat tutut joululaulut. Lauluvalikoima uudistuu hyvin verkkaisesti. Siksi oman laulun mukaan saaminen joululauluvihkoon on melkoinen saavutus. Jalasjärveläisen musiikinopettaja Minna Salmelan joululaulu ”Joulun lahja” soi nyt toista vuotta kansan huulilla.

Minna Salmela sai oman joululaulunsa Kauneimmat joululaulut -vihkoon vuosi sitten. Joulun lahja -sävellystä lauletaan tänäkin vuonna ympäri Suomen. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Minna Salmelan ”Joulun lahja” -joululaulu pääsi Kauneimmat joululaulut -vihkoon viime jouluna. Uusi joululaulu on vihkosessa edelleen tänäkin jouluna, ja kansa laulaa pitkin poikin Suomea jo vähän tutuksi tullutta joululaulua.

Minna Salmela sävelsi laulunsa jo kahdeksan vuotta sitten.

– Se syntyi kotona, kun lapset olivat pieniä. Olen joulun tunnelmissa tehnyt sen pianon äärellä.

Lasten virsikirjasta

Joulun lahjan päätyminen Kauneimpiin joululauluihin oli monivaiheinen. Se löydettiin lasten virsikirjasta.

Musiikki- ja taidetoiminnan koordinaattori Päivi Mattila Suomen Lähetysseurasta kertoo, että Minnan laulu valikoitui vihkoseen, koska Kauneimpiin joululauluihin kaivattiin lisää lasten joululauluja.

Minna Salmelan Joulun lahja oli käynyt jo läpi hyvän testin

Päivi Mattila, musiikki- ja taidetoiminnan koordinaattori

– Saimme paljon palautetta, jossa vihkoon toivottiin mukaan lasten joululauluja. Minna Salmelan Joulun lahja oli käynyt jo läpi hyvän testin, kun se oli päätynyt lasten virsikirjaan, Päivi Mattila perustelee lauluvalintaa.

Ja miten Minnan joululaulu päätyi ensin lasten uuteen virsikirjaan, senkin takana on oma tarinansa.

– Olin mukana Seinäjoen vauvakirkkotyöryhmässä körötyttämässä lapsia. Siinä samassa työryhmässä oli mukana henkilö, joka kuului myös uuden lasten virsikirjan työryhmään. Hän pyysi minua säveltämään kirjaan lauluja. Sävelsin seitsemän laulua ja otin tämän Joulun lahja -laulun pöytälaatikosta. Lopulta lasten virsikirjaan päätyi kaksi sävellystäni, joista tämä Joulun lahja oli toinen ja sieltä sen tie lopulta vei myös Kauneimpiin joululauluihin, Minna Salmela kertoo.

– Kyllä on tullut tosi paljon positiivista palautetta, ja on mukava kuulla, että ihmiset ovat ottaneet tämän laulun vastaan hyvällä mielellä, Minna Salmela iloitsee.

Julkisuutta tulee

Lähetysseuran Päivi Mattila myöntää, että uuden laulun mukaan pääsy Kauneimpiin joululauluihin on melkoinen lottovoitto.

– Kyllähän se tuo julkisuutta. Meille tulee paljon ehdotuksia, mutta vain hyvin harva uusi joululaulu päätyy vihkoon. Myös tämän vuoden uusi tulokas Pyry Survo on tullut laulullaan koko Suomen tietoisuuteen, Päivi Mattila kertoo.

Kauneimmat joululaulut -vihossa on 24 joululaulua, joista lähes puolet on kaikkein tunnetuimpia ja rakastetuimpia joululauluja, jotka pysyvät siellä vuodesta toiseen.

– Joka vuosi otamme mukaan yhden aivan uuden laulun tai vanhan joululaulun, joka ei ole ollut aikaisemmin vihossa, joten hitaastihan se uusiutuu, Päivi Mattila toteaa.

Joulu inspiroi säveltämään

Minna Salmela kirjoitti alunperin myös sanat Joulun lahja -sävellykseensä. Kun laulu päätyi lasten virsikirjaan, virsirunoilija Anna-Mari Kaskinen hioi sanat loppukuntoon.

– Olen tosi paljon miettinyt sanoja. Se melodia lähtee aina helpommin, mutta sanoja pitää miettiä vähän kauemmin, Minna Salmela sanoo.

Joulu on sellainen aika vuodesta, jolloin tulee tunnelmallinen olo ja tekee mieli säveltää

Minna Salmela, musiikinopettaja

Joululla on erityinen merkitys Minna Salmelalle sävellysten syntymisessä.

– Joulu on sellainen aika vuodesta, jolloin tulee tunnelmallinen olo ja tekee mieli säveltää.

Ajan kanssa tutuksi

Kauhajoen yläasteella ja lukiossa musiikkia opettava Minna Salmela tietää, että uuden joululaulun tunnetuksi tekeminen vie aikaa. Hän uskaltaa kuitenkin varovaisesti toivoa, että tänä vuonna hänen laulunsa soi jo vähän tutummin kansan huulilla kuin vuosi sitten.

– Itse olen kuullut sen tänä vuonna vasta kerran Jalasjärven musiikkipainotteisten luokkien joulukonsertissa oppilaiden esittämänä.

Seuraavan kerran Minna kuulee joululaulunsa sunnuntai-illalla kotikirkkonsa Kauneimmissa joululauluissa. Siellä sen esittää Jalasjärven nuorisokuoro.

Pöytälaatikko täynnä sävellyksiä

Joulun lahja ei ole Minna Salmelan yksittäinen sävellys, vaan musiikinopettajan pöytälaatikko saattaa kätkeä aarteita.

– Siellä on paljon lastenlauluja. Siellä on myös yksinlauluteoksia ja tangoa. Monenlaista löytyy, mutta ne ovat siellä pöytälaatikossa. Katsotaan sitten, mihin niitä aika vie, Minna Salmela tuumaa.

Kauneimpia joululauluja on laulettu Suomessa jo 43 vuotta. Joululaulutilaisuuksien tavoitteena on tuoda kansalle hyvää mieltä, ja samalla kerätään varoja kehitysmaiden auttamiseksi. Vuosittain näihin tapahtumiin osallistuu yli miljoona suomalaista. Päivi Mattila Lähetysseurasta kertoo, että tänäkin vuonna lauluvihkosia on taas painettu ennätysmäärä.